Kampelička nebo banka? Proč dnes využít služeb družstevní záložny

30.10.2012 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Význam družstevních záložen jako alternativ k běžným bankám roste. Jaké jsou hlavní rozdíly mezi klasickou bankou a kampeličkou? A proč již dnes není třeba se bát podobných skandálů, jako byla známá kauza krachu kampeliček na počátku 90. let?

Základní rozdíly bank a družstevních záložen

Hlavním rozdílem mezi bankou a kampeličkou je ve skutečnosti, že kampelička může svoje služby poskytovat jen svým členům. Členem neboli družstevníkem se ale můžete stát stejně jednoduše, jako klientem jakékoli banky – stačí vyplnit formulář, zaplatit obvykle symbolický členský poplatek a přinést dva doklady totožnosti.

Záložny mají ze zákona licenci pouze na několik služeb: přijímání vkladů od členů, půjčky a úvěry pro členy, finanční leasing pro členy, platební styk, ale nemohou poskytovat např. pojišťovací produkty. Platí však pro ně stejně přísná pravidla, jako pro banky – za oba typy finančních ústavů ručí Česká národní banka, v případě družstevních záložen navíc od 90. let zpřísnila podmínky pro jejich vznik.

Základní kapitál pro vznik záložny musí být nejméně 35 milionů korun, záložny potřebují povolení k působení v České republice od České národní banky a mají vůči ní informační povinnost, musí tedy pravidelně předkládat zprávy o svém hospodaření (v dřívějších „divokých“ dobách stačilo pouze půl milionu korun, nebyly regulovány ČNB a zakladatelé nemuseli disponovat žádným odborným vzděláním). Členství v družstvu také znamená osobnější přístup, neboť družstevníci podle mají mimo informací o hospodaření také právo zúčastňovat se členských schůzí, případně na nich i přímo jednat s nejvyššími představiteli záložen. To, jaká práva a povinnosti člen družstva má, záleží na stanovách konkrétní záložny.

Výhodné spoření i obvyklé služby

Jaké jsou tedy výhody záložen, lze je využívat stejně jako banky? Nic nám v tom nebrání - záložny nabízí klasické osobní účty, vkladní knížky a hlavně spořicí účty a termínované vklady. Oproti bankám navíc zřízení, vedení a zrušení účtu většinou nezpoplatňují nesmyslně vysokými poplatky.

Právě spořicí produkty jsou hlavní devízou družstevních záložen. Na rozdíl od bankovních ústavů bývá úroková sazba vyšší a v boji s bankami v oblasti termínovaných vkladů s naprostým přehledem vítězí záložny. Výhodný úrok získáte, pokud v úložně necháte své peníze alespoň rok a pochopitelně čím více, tím lépe. U termínovaného vkladu má jednu z nejvýhodnějších nabídek spořitelní družstvo Artesa, které nabízí až 4,65% zhodnocení úspor, ani další družstevní záložny, jako je WPB Capital nebo Creditas nezůstávají pozadu. Samozřejmostí je dnes i osobní účet s praktickým internetovým bankovnictvím a platební karta pro bezhotovostní styk.

Úvěry pro každého

Mezi výhody menších finančních ústavů, jako jsou kampeličky, patří i možnost půjčky pro méně movité klienty. Kampeličky jim mohou poskytnout úvěr díky vyšším úrokům a obvykle tak činí velmi rychle a bez problémů i v případech, kdy klasické banky klientovi úvěr neumožňují.

Tradiční družstevní záložny konkurují bankám v mnoha ohledech. Přináší jednodušší a osobnější přístup, svým členům dávají větší pravomoce a poskytují spořicí produkty, které takřka nemají soupeře. Při zachování kvality služeb a jistot, jak je známe z bank, stojí za zvážení, zda výhodných produktů nevyužít.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ