Sněmovna přehlasovala prezidentovo veto

23.04.2004 | , Finance.cz
DANĚ


Dne 22. dubna 2004, přehlasovala poslanecká sněmovna prezidentské veto nového zákona o dani z přidané hodnoty. Pro nás to bude znamenat několik změn, které se dozvíte na následujících řádcích…

Pro zákon se přiklonilo přesně 101 hlasů, které jsou potřeba k prosazení zákona vráceného prezidentem. Ze všech 184 přítomných poslanců se proti zákonu rozhodlo hlasovat 83. Proti se rozhodla hlasovat opozice. Koalici tedy podpořil bývalý poslanec ODS Petr Kott, který tak nahradil nemocného poslance ČSSD Miloslava Vlčka. Pro zraněného ministra zahraničí Cyrila Svobodu byl připraven vrtulník, který jej přepravil z brněnské nemocnice do Prahy. Právě jeho hlas byl potřebný, 101.

Schválením zákona o DPH došlo k ukončení procesu slaďování předpisů naší republiky s právem Evropského společenství z oblasti DPH.

Mimořádná záloha na daňovou povinnost

Díky přijetí zákona se ruší povinnost zaplatit mimořádnou zálohu na vlastní daňovou povinnost nejpozději do 26.4.2004.
Z bodu 9 předchozích ustanovení zákona č. 322/203 Sb., jímž byl novelizován zákon č. 588/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, vyplývá povinnost zaplatit mimořádnou zálohu na daň z přidané hodnoty. Jedná se o zálohu za zdaňovací období duben 2004 u měsíčních plátců nebo za druhé čtvrtletí 2004 u čtvrtletních plátců. Výše je 50 procent skutečné vlastní daňové povinnosti vzniklé s měsíčním zdaňovacím obdobím za březen 2004 nebo plátcům se čtvrtletním zdaňovacím obdobím za 1. čtvrtletí 2004.

Změny sazeb DPH

V novém zákoně o DPH je také uveden konečný přesun některého druhu zboží a služeb, a to ze snížené sazby daně do základní. Zákon také hovoří o snížení hlavní sazby daně z 22 procent na 19, a to od vstupu České republiky do Evropské unie, tj. 1.5.2004.

Výběr zboží a služeb, které budou od 1. května patřit ...

… do 5% sazby DPH

… do 19% sazby Dph

Jízdné

Automobily, palivo a autoopravy

Knihy, časopisy a noviny

Elektronika

Krmivo pro domácí zvířata

Jídla v restauracích

Léky a zdravotnické pomůcky

Hygienické potřeby (např. toaletní papír)

Papírové dětské pleny

Kadeřnictví

Potraviny

Leasing

Stavební práce spojené s bydlením

Odvoz odpadu

Stočné

Oprava obuvi

Teplo

Telekomunikace

Vstupenky na kulturní akce

Vstupenky na sportovní akce

Přísun do státní pokladny a rozdělení financí

Předpokládá se, že díky úpravě daní by vláda vybrala o pět miliard více, než kdyby zákon nevstoupil v platnost. Peníze budou v červnu rozděleny na mimořádných příspěvcích důchodcům a rodinám s dětmi. Stát jim tak bude nahrazovat zdražení některého zboží a komunálních služeb.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ