Vláda projedná výrazné snížení počtu dotačních programů

28.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vláda se dnes bude zabývat návrhem ministerstva pro místní rozvoj (MMR), aby se od roku 2014 snížil počet dotačních programů, přes které do Česka proudí peníze z Evropské unie, ze současných 17 na osm. Ministři také projednají návrh na zachování výše státního příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů a novelu zákona o finančních konglomerátech a doplňkovém dohledu.

 

MMR navrhuje vznik operačních programů s názvy Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, Výzkum, vývoj a vzdělání, Doprava, Životní prostředí, Zaměstnanost, Praha-pól růstu ČR, Technická pomoc a Integrovaný regionální operační program. Poslední jmenovaný program má nahradit dosavadní regionální programy.

Podle původních plánů se měl státní příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů v roce 2013 snížit na 9,7 miliardy z letošních 11,7 miliardy korun, což vyvolalo protesty zástupců průmyslu. I přes zachování letošní výše příspěvku ale podle propočtů ministerstva průmyslu a obchodu elektřina od ledna kvůli obnovitelným zdrojům zdraží.

Schválením novely zákona o finančních konglomerátech a doplňkovém dohledu by Česká národní banka získala další pravomoci ohledně dohledu nad finančními skupinami, které působí ve více oblastech finančního trhu. Změny požaduje Evropská unie.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK