ANALÝZA: Dolaru prospívá opětovné propojení růstu a sazeb

06.05.2004 | , Reuters
MAKRODATA A EU


Investoři věří v příchod nového kola zvyšování amerických sazeb, což má za následek, že se trhy při předpovídání vývoje dolaru opět řídí ekonomickým růstem. Dolar oslabil vůči euru o osm procent, přestože americká ekonomika...

Investoři věří v příchod nového kola zvyšování amerických sazeb, což má za následek, že se trhy při předpovídání vývoje dolaru opět řídí ekonomickým růstem.

Dolar oslabil vůči euru o osm procent, přestože americká ekonomika ve čtvrtém kvartále loňského roku expandovala o čtyři procenta. Investoři totiž byli přesvědčeni, že je Federální rezervní systém (Fed) příliš zaměřen na boj proti dezinflaci, a nezvedne tudíž sazby ze 46letého minima.

Rétorika Fedu se ale po silných údajích o zaměstnanosti a inflaci změnila, což mnohé přesvědčilo o tom, že Fed již tak "trpělivý" v měnové politice asi nebude. Očekávání, že Fed zvýší sazby, posiluje dolar.

"Mezi silným růstem a měnovou politikou existovala překážka, jejich propojení bylo přerušeno. Toto přerušení znamenalo, že dolar nebyl schopen růst po dobrých údajích," řekl Steven Pearson, stratég z Halifax Bank of Scotland Treasury Services. "Růst zaměstnanosti a konec dezinflace toto přerušení odstranily, což znamená, že dolar je mnohem lépe připraven na to, aby začal posilovat na základě dobrých údajů."

"Loni a počátkem roku 2004 dolar nerostl po dobrých údajích o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby ani průzkumech Institutu řízení zásob, ale jen v důsledku zvýšení zaměstnanosti", dodal.

V úterý dolar kotoval zhruba na 1,1900 za euro, což je 10 centů nad únorovým rekordním minimem a nedaleko pondělního pětiměsíčního maxima okolo 1,1760.

Americká měna stoupla na několikaměsíční maxima poté, co Spojené státy oznámily za březen výrazně lepší data o zaměstnanosti, než se čekalo, a posléze vydaly údaje o překvapivě vysoké inflaci. Od té doby představitelé Fedu utvrzovali, i když opatrně, trh v názoru, že zvýšení sazeb není až tak moc vzdáleno. Trhy s futures předpokládají, že k růstu sazeb dojde do září.

Nejdůležitější je, že prezident Fedu Alan Greenspan minulý týden uvedl, že dlouhé období dezinflace skončilo a pokud se týče potřeby zvýšit sazby, mají představitelé Fedu zvýšenou pohotovost. Načasování růstu sazeb Greenspan nenaznačil.

"Když vyjdou dobré údaje o zaměstnanosti a z Fedu budou přicházet další a další komentáře, pak by se mohl dolar za několik měsíců skutečně vrátit zpět na 1,10 za euro. Mohlo by to proběhnout opravdu rychle," řekl Peter Fontaine, stratég KBC.


"KLASICKÝ ZAČÁTEK"

Nedávné výroky Fedu představují vážnou hrozbu pro investory, kteří se k dolaru stavějí pesimisticky. Nízké sazby totiž snižují atraktivitu amerických aktiv, takže investoři sázející proti dolaru si mohou levně půjčovat peníze.

"Toto je klasický začátek fáze utahování měnové politiky - silná data následovaná silnými slovy a nakonec i činem. Co se týká květnového jednání bankovní rady Fedu, zvýšila se rizika, že banka začne být nakloněna přísnější měnové politice," řekl Aziz McMahon, stratég ABN Amro.

"Dolar byl v posledních dvou až třech letech, zejména pak v roce 2003, významným zdrojem finančních prostředků. Velmi nízké sazby a výroky Fedu, že sazby zůstanou nízké, učinily z dolaru bezrizikový zdroj půjček na obchody s jinými měnami," dodal.

Dalším faktorem jsou obavy, že ekonomika eurozóny nedokáže držet tempo s americkým hospodářstvím. Na trhu v důsledku toho sílí dojem, že Evropská centrální banka v brzké době neutáhne měnovou politiku, a dolar proto snáze posiluje k euru. V eurozóně jsou sice úrokové sazby na úrovni 2,0 procenta, tedy o 100 bazických bodů výš než v USA, ale trhy očekávají, že do konce roku tento rozdíl téměř zmizí. Futures započítávají rozdíl pouhých 13 bazických bodů.

Pokud zotavení evropské ekonomiky nabere rychlost a trhy začnou očekávat razantní krok ze strany Evropské centrální banky, pak by růst dolaru mohl zeslábnout, ale to je zatím považováno za hudbu budoucnosti. "Dokud bude trh předpokládat, že Spojené státy půjdou se sazbami nahoru a ECB s nimi hýbat nebude, měl by se dolar zotavovat," řekl Fontaine z KBC.
 

Zdroj: Reuters, 29.4.2004
Autor: Burton Frierson
Přeložil: Filip Tošenovský

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU