Novým šéfem Čepra má od ledna být Jan Duspěva, nahradí Borovce

19.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - Novým generálním ředitelem státní společnosti Čepro se od 1. ledna stane dosavadní člen představenstva Jan Duspěva (38). Ve funkci nahradí Jiřího Borovce, kterému letos končí mandát. Informoval o tom dnes server Česká pozice. Na novém vedení strategického distributora paliv se podle něj shodli ministr financí Miroslav Kalousek a šéf resortu průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Duspěvu má jmenovat dozorčí rada Čepra ve čtvrtek 20. prosince. Dozorčí radu podle České pozice zároveň ke konci roku opustí její dlouholetý předseda Miroslav Beneš (ODS), kterého údajně strana vysílá na důležité místo v jiném státem ovládaném podniku.

Duspěva je členem představenstva Čepra od roku 2005, o čtyři roky později se stal jeho místopředsedou. Před nástupem do Čepra pracoval ve společnostech Unipetrol a Benzina. Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Duspěvu letos zvolila osobností roku, a to zejména díky jeho zkušenostem s vedením odborníků na potírání podvodů s DPH v podnikání s pohonnými hmotami, připomněl server.

Borovec o své rezignaci informoval již dříve. Důvody ukončení pětileté kariéry v Čepru nevysvětlil, podle Hospodářských novin je možné, že jeho odchod souvisí s jeho snahou spojit Čepro s některou z rafinérií, což ale nepodpořila ministerstva financí a průmyslu a obchodu.

Hrubý zisk Čepra se loni meziročně snížil o 14 procent na 826 milionů korun. Tržby firmy vzrostly o 18 procent na zhruba 52 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK