Americké akcie ve středu prudce posílily díky rozpočtové dohodě

03.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. ledna (ČTK) - Americké akcie vstoupily do nového roku velmi úspěšně a ve středu zaznamenaly nejvýraznější nárůst za více než rok. Důvodem je dohoda zákonodárců ve Spojených státech na odvrácení prudkého růstu daní a rozsáhlých rozpočtových škrtů.

Dow Jonesův index se zvýšil o 2,35 procenta na 13.412,55 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 2,54 procenta na 1462,42 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 3,07 procenta na 3112,26 bodu, napsala agentura Reuters.

"Překonali jsme fiskální útes. Další velkou a možná ještě kontroverznější záležitostí bude dohoda o dluhovém stropu," uvedl analytik Jim Russell ze společnosti U.S. Bank Wealth Management.

Technologický gigant Apple posílil o více než tři procenta díky zprávě o tom, že začal testovat nový model telefonu iPhone. Společnost Zipcar si připsala téměř 48 procent poté, co půjčovna automobilů Avis Budget oznámila dohodu o převzetí podniku.

Na devizovém trhu se euro vyšplhalo na dvoutýdenní maximum vůči dolaru, protože rozpočtová dohoda ve Spojených státech podpořila zájem investorů o rizikovější aktiva.

Jednotná evropská měna během středy vystoupila až na 1,3299 USD. Později však o své zisky přišla a v závěru obchodování v New Yorku se prodávala za 1,3185 USD. Podle analytiků by se euro mohlo dostat znovu pod tlak, pokud se obnoví obavy ohledně slabé ekonomiky některých zemí eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK