Životní pojištění aneb jak je to v Evropě a u nás?

14.05.2004 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Se vstupem České republiky 1.5.2004 do Evropské unie se téměř přes noc stal český pojišťovací trh součástí jednotného evropského trhu. I když by se dalo předpokládat, že dojde k zásadním změnám, situace je poněkud jiná.

Produkty, které jsou dostupné na českém trhu, jsou svými parametry srovnatelné  s produkty, které nabízejí evropské pojišťovny. Razantní změny spojené se vstupem  do EU v této oblasti tedy není důvod očekávat. Životní  pojištění  je však v ČR zatím méně rozšířené než v Evropě, ale do budoucna se předpovídá jeho dynamický růst.

Důvody pro uzavírání životního pojištění
Výzkumy trhu NFO Aisa realizované v posledních letech pro Českou pojišťovnu jasně ukazují, jaké důvody vedou české občany k uzavření životního pojištění.

Životní pojištění lidé uzavírají:

  • nejen k zajištění  pozůstalých v případě smrti,
  • ale stále častěji také k zabezpečení v případě vážného úrazu,
  • nebo k zabezpečení v době důchodového věku.

Lidé stále více cítí odpovědnost za udržení životní úrovně své a také svých blízkých, a tak se právě životní pojištění dostává do popředí jejich zájmu, jak si životní úroveň udržet i krizových údobích života nebo v době důchodu, kdy již nebudou mít příjmy ze svého zaměstnání nebo podnikání.

Kvalita současných produktů životního pojištění na českém trhu odpovídá nejnovějším evropským trendům,“ říká Ivo Foltýn, náměstek pro životní pojištění České pojišťovny.  „Jako lídr trhu samozřejmě pečlivě sledujeme predikce budoucího vývoje postavení životního pojištění. Výsledky posledních let potvrzují optimistické předpoklady. Trh s životním pojištěním v České republice roste průměrně o 20 % ročně,“ dodává Foltýn.
Potenciál růstu trhu životního pojištění se předpokládá díky tomu, že počet pojištěných osob v ČR je oproti EU stále nízký a stejně tak je nedostatečná výše příspěvků na životní pojištění. S tím bohužel souvisí i nedostatečná výše pojistného krytí. Zatímco v Evropě je životní pojištění běžnou součástí života domácností, v České republice to zatím tak samozřejmé není.

Trocha srovnání v číslech
Každým rokem se předepsané pojistné na životní pojištění v ČR  zvyšuje. V roce 2003 občané ČR investovali do životního pojištění 41,1 mld. Kč.

Předepsané pojistné na životní pojištění

2003

2002

2001

2000

41,1 mld

34,2 mld

28,4 mld

22,8 mld

Zdroj: ČAP

Podíl těchto pojistek na celém trhu v roce 2003 dosáhl téměř 40 % (zbývajících 60 % připadá na pojištění majetku). V evropských zemích je však podíl životních a majetkových pojistek občanů zhruba obrácený. Například ve Finsku se v roce 2002 podílelo životní pojištění na celkovém předepsaném pojistném 80 procenty, ve Švédsku 69 a ve Francii 65 procenty.
Pozitivní trend je však zřejmý - podíl životního pojištění v ČR za posledních pět let vzrostl z méně než 30 % na 40 %. Obdobným tempem by měl růst i v dalších letech.

Na těchto rozdílech mezi ČR a Evropou se kromě počtu pojištěných podílí jak již bylo řečeno výše také výše předepsaného pojistného. Češi v minulém roce v přepočtu na jednoho obyvatele zaplatili 102,6 USD. „Průměrný občan EU platí na životní pojištění ročně 10krát více než český občan,“ vysvětluje Ivo Foltýn.

Země

Předepsané pojistné ŽP

v % HDP 2002

Předepsané pojistné ŽP

na obyvatele

 ($) 2002

Velká Británie

10,2

2 679,4

Francie

5,6

1 349,5

Německo

3,1

736,7

Itálie

4,4

904,9

Španělsko

3,7

588,0

Nizozemí

5,0

1 296,1

Belgie

5,6

1 323,6

Irsko

5,4

1 712,2

Švédsko

4,6

1 232,2

Finsko

7,0

1 765,3

Dánsko

4,8

1 574,9

Rakousko

2,6

648,7

Lucembursko

1,8

840,0

Portugalsko

3,5

418,6

Řecko

0,9

116,0

 

 

 

Česká republika

1,5

102,6

Slovensko

1,5

64,3

Maďarsko

1,2

76,7

Polsko

1,0

50,7

Zdroj: SwissRe

Samozřejmě nelze srovnávat pouze v absolutních číslech. Dosažení životní úrovně unie je dlouhodobou záležitostí a také rozdíly mezi členskými státy EU nelze vysvětlit pouze úrovní nebo silou ekonomiky. Často mají spíše vliv tradice či obliba některých finančních produktů, forem důchodového zabezpečení, či daňové soustavy. I přes uvedené rozdíly je však stále potenciál růstu životního pojištění na českém trhu zřejmý.

Životní pojistka a důchod
Asi všem je v současné době jasné, že pokud chtějí, aby jejich životní úroveň v důchodu příliš neklesla, nemohou spoléhat na stát, ale musí se o sebe postarat sami. A proto začíná do popředí vystupovat životní pojištění nejen jako způsob krytí rizika úmrtí, ale v poslední době se prakticky po celém světě zdůrazňuje jeho další aspekt: životní pojištění jako jedna z možností, jak si zabezpečit příjmy v důchodovém věku. „Zvýraznění spořící funkce životního pojištění napomohly diskuse o nutné důchodové reformě, v jejímž rámci vzrůstá význam životního pojištění či penzijního připojištění jako nástrojů pro akumulaci finančních prostředků právě k zabezpečení v důchodovém věku,“ říká k tomuto Foltýn.

V mnoha ohledech je zřejmé, že český trh životního pojištění zdaleka nedosahuje evropských rozměrů. Vývoj v posledních letech ovšem jasně naznačuje, že se rozdíl relativně rychle zmenšuje. Vše směřuje k tomu, že v blízké budoucnosti bude mít životní pojištění svoje místo v balíčku finančních služeb každé rodiny.

Připraveno z materiálu České pojišťovny

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ