Analytici: Zvolení Zemana prezidentem ekonomiku výrazně neovlivní

26.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. ledna (ČTK) - Zvolení Miloše Zemana českým prezidentem výrazně neovlivní vývoj české ekonomiky. Ekonomové oslovení ČTK vítají zejména konec euronegativismu na Pražském hradě, obavy naopak mají z jeho případných častých zásahů proti krokům pravicové vlády. Hlavní pravomocí prezidenta v ekonomice je podle nich volba nových členů bankovní rady České národní banky.

 

"Zvolení Miloše Zemana prezidentem nebude pro ekonomiku ničím dramatickým. Není to žádný extremista, spíše středový politik. Během roka, dvou nic nepoznáme," komentovala výsledky voleb analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Ani pro finanční trhy nebude podle ní Zemanovo vítězství něčím převratným. Nejsilnější prezidentskou pravomocí je směrování ČNB, ale volba členů bankovní rady se děje postupně během několika let, připomněla.

"Nástup Miloše Zemana na Hrad bude představovat ekonomicky relevantní změnu, i když ta bude asi menší, než kdyby byl zvolen prezidentem Karel Schwarzenberg," řekl ČTK analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Nejviditelnějším projevem by podle něj mohl být konec hradní politiky euronegativismu, tedy principiálního odmítání všech nových společných politik EU.

"Vliv nového prezidenta na ekonomiku se teprve ukáže. Záležet bude na tom, jak Zeman uchopí svou prezidentskou roli," uvedl analytik Patria Finance David Marek. Pozitivní přínos by podle něj mohl mít ve volbě členů bankovní rady ČNB. Slibuje totiž otevřený proces a konzultace s odbornou sférou. To by bylo zlepšení proti rozhodování Václava Klause, jehož volba byla často kontroverzní, míní Marek.

Obavy má Marek z toho, kdyby byl Zeman aktivistickým prezidentem a často zasahoval do legislativy v ekonomické oblasti. To může mít na hospodářství výrazný vliv, zvlášť v kombinaci s vládou současného pravicového kabinetu. Rizikem by prý mohly být také jeho případné přešlapy v zahraniční politice, které by se pak projevily v atraktivnosti země pro zahraniční investory.

U podpory českých ekonomických zájmů v zahraničí je určitým handicapem nového prezidenta jeho dlouhá doba strávená mimo politiku, kvůli čemuž nelze spoléhat na jeho neformální kontakty, upozornil Sobíšek. Vybudování kontaktů ale může být jen otázkou času a laťka nastavená současným prezidentem rozhodně není v tomto ohledu moc vysoko. Z hlediska domácí ekonomické politiky je otázkou, zda se prezident rozhodne být levicovým, nebo nadstranickým. "To ale bude důležité až pro následující volební období. Pro zbytek toho současného již nelze počítat s většími změnami," dodal.

Profesorka podnikové ekonomiky na Graduate School of Business University of Pittsburgh Josephine Olsonová je ráda, že oba kandidáti byli výrazně proevropštější než Klaus. Schwarzenberg by podle ní býval mohl pojmout prezidentskou roli spíše reprezentativně a s jeho zkušenostmi ministra zahraničí mohl v ostatních zemích působit lepším dojmem. "Proti tomu Zeman bude jako prezident angažovanější a jeho postoje budou snadno předvídatelné. Myslím si, že český národ má štěstí, že jejich prezidentská kampaň netrvala tak dlouho jako kampaně v USA," podotkla.

Zvolení nového prezidenta neznamená podle viceprezidenta pro globální prodej české IT společnosti Sprinx Systems Radko Lejínka pro české firmy podnikající v zahraničí žádnou významnou změnu. "Ani pozitivní ani negativní. Jde o prakticky pokračování linie nastavené odcházejícím Václavem Klausem," poznamenal.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK