Německá ekonomika ve 4. čtvrtletí klesla o 0,6 procenta

14.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Německá ekonomika klesla ve čtvrtém čtvrtletí proti předešlému čtvrtletí o 0,6 procenta. Pro největší evropskou ekonomiku to znamenalo nejhlubší pokles od prvního čtvrtletí roku 2009, kdy vrcholily globální finanční krize a ekonomická recese. Hlavní příčinou poklesu bylo oslabení vývozu, sdělil dnes spolkový statistický úřad.

 

V meziročním srovnání HDP Německa stále ještě rostl. Zvýšil se ale jen o 0,1 procenta po vzestupu o 0,4 procenta ve třetím čtvrtletí.

Ekonomové podle ankety agentury Reuters čekali v mezičtvrtletním srovnání pokles o 0,5 procenta. Ve třetím čtvrtletí HDP zpomalil růst na 0,2 procenta z tempa 0,8 procenta v prvním čtvrtletí.

"Rozhodujícím faktorem poklesu ekonomické výkonnosti na konci roku byl slabý zahraniční obchod. V posledním čtvrtletí roku 2012 vývoz zboží klesal výrazně více než dovoz," uvedl úřad.

Úřad potvrdil lednové údaje, podle nichž tempo růstu německé ekonomiky za celý rok 2012 prudce zpomalilo na 0,7 procenta ze tří procent v roce 2011. V roce 2010 ekonomika vzrostla o 4,2 procenta, což byl nejvyšší růst od znovusjednocení země. Navzdory prudkému zpomalení růstu však Německo zůstalo loni nejrychleji rostoucí ekonomikou eurozóny.

Německo trápí hlavně dluhová krize, která postihla i jeho přední vývozní trhy. Výrazný byl loni pokles poptávky po německém zboží ve Španělsku, Portugalsku či Řecku, který smazal růst vývozu do Spojených států a Číny.

Většina ekonomů očekává, že ekonomika po slabém výkonu na konci roku 2012 v prvních měsících tohoto roku opět oživí. Rok 2013 má však být dalším rokem slabého růstu.

Vláda snížila v lednu svůj odhad letošního růstu na 0,4 procenta z dosavadního jednoho procenta. Předpokládá, že brzdou hospodářského růstu bude dál zahraniční obchod, protože poptávka v okolních zemích je pod tlakem v důsledku dluhové krize v eurozóny.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK