UniCredit se loni vrátila k zisku, na konci roku opět ve ztrátě

15.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 15. března (ČTK) - Největší italská banka UniCredit se za celý loňský rok vrátila k zisku, v závěru roku ale kvůli vysokým úvěrovým odpisům skončila ve ztrátě. Banka, která působí i na českém trhu, dnes sdělila, že vzhledem k "výjimečně obtížnému" ekonomickému prostředí bude muset přehodnotit své podnikatelské cíle. Po ročním přerušení však navrhla obnovit výplatu dividendy.

Čistý zisk za rok 2012 dosáhl 865 milionů eur (22,1 miliardy Kč) proti ztrátě 9,2 miliardy eur v roce 2011, kdy její výsledky poznamenaly vysoké odpisy v důsledku dluhové krize v eurozóně. Analytici podle agentury Reuters však čekali výrazně vyšší zisk kolem 1,24 miliardy eur.

Celkové příjmy banky se loni zvýšily o jedno procento na 25 miliard eur. Provozní náklady díky restrukturalizaci, v níž banka zrušila 4000 pracovních míst, klesly o tři procenta na 15 miliard eur.

Ve čtvrtém čtvrtletí UniCredit utrpěla ztrátu 553 milionů eur ve srovnání se ziskem 114 milionů eur o rok dříve. Analytici čekali ztrátu 173 milionů eur. Akcie banky dnes zpočátku rostly, po odpolední zprávě však oslabily a ztrácely asi jedno procento.

Banka dala ve čtvrtém čtvrtletí stranou na pokrytí případných ztrát z rizikových úvěrů 9,6 miliardy eur. Hrozba nesplácení úvěrů v Itálii roste, protože země je v hluboké recesi a potíže má i většina dalších zemí eurozóny.

UniCredit dnes potvrdila, že prodá svou kazachstánskou dceřinou banku ATF Bank, cenu za ni ale nesdělila. Podle zdrojů Reuters by tuto banku, kterou koupila v roce 2007 na vrcholu úvěrového boomu za 2,1 miliardy dolarů (41 miliard Kč), měla prodat za zhruba 500 milionů dolarů.

Ve výhledu do příštího roku je UniCredit opatrná. Uvedla, že čeká pokles čistých úrokových příjmů, které jsou základním měřítkem toho, kolik banka vydělává na svých hlavních aktivitách. Navrhla však za loňský rok vyplatit dividendu v částce 0,09 eura na akcii.

UniCredit se výrazně angažuje v zemích střední a východní Evropy. Česká UniCredit Bank patří mezi největší tuzemské banky a svou činnost zahájila v listopadu 2007, kdy vznikla integrací HVB Bank a Živnostenské banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK