Pod průmyslovou zónou Nové Pole v Karviné se uhlí těžit nebude

11.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karviná 11. dubna (ČTK) - Pod průmyslovou zónou Nové Pole v Karviné se uhlí těžit nebude. Těžební společnost OKD ji po dohodě s městem a firmami v zóně vyloučila z plánů na rozšíření těžby. Dál se jedná o tom, že by doly rozšířily těžbu pod některými městskými částmi. ČTK to dnes řekla karvinská mluvčí Šárka Swiderová. Mluvčí OKD Vladislav Sobol potvrdil, že firma s těžbou pod Novým Polem nepočítá.

"To je definitivní rozhodnutí. Jednání skončila tím, že se pod zónou těžit nebude," řekla Swiderová. Připomněla, že od chvíle, kdy OKD na podzim 2011 ohlásilo záměr rozšířit pod Karvinou těžbu, trvalo na ochraně investic a pracovních míst v průmyslové zóně. "Nám bylo v zásadě jedno, jestli to bude formou dohody, formou přesunu nebo formou zachování toho potenciálu v zóně," řekla mluvčí. Poddolování má negativní vliv na zemský povrch, způsobuje například poklesy půdy.

Karvinský primátor Tomáš Hanzel uvedl, že bylo na těžařích, jak otázku průmyslové zóny vyřeší. "V případě, že by se zóně těžba nevyhnula, trvalo město na dohodě s firmami a přesunu investic do jiné lokality na náklady těžařů tak, aby pracovní místa byla zachována pro Karvinou, respektive Karvinsko," uvedl Hanzel.

Mluvčí OKD uvedl, že firma posuzovala několik variant rozšíření těžby Dolu Karviná. "Po zvážení všech ekonomických dopadů, zhodnocení vlivu na životní prostředí a po dohodě s městem Karviná rozhodlo představenstvo o variantě, která nepočítá s těžbou pod průmyslovou zónou," sdělil Sobol.

Většina zaměstnanců v zóně je z Karvinska. Pracovní místa v Novém Poli jsou svým charakterem jiná než například v dolech, takže podle primátora výhodně doplňují nabídku pracovního trhu. V zóně pracuje asi 2000 lidí, působí tam lehčí průmysl, jako výroba komponent pro automobily nebo zdravotnického materiálu, a služby. "Teď je jasné, že ty firmy v zóně zůstanou, budou se moci rozvíjet, budou tam moci podnikat a Karvinsko v žádném případě o ta pracovní místa nepřijde," řekla Swiderová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK