Počet návrhů na vklad do katastru loni klesl o 5 pct na 655.000

22.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Katastrální úřady loni obdržely 655.201 návrhů na vklad do katastru nemovitostí, což bylo o pět procent méně než v roce 2011, vyplývá z výroční zprávy Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČUZK) za rok 2012, kterou má ČTK k dispozici. Ministerstvo zemědělství materiál ve středu, tak jako každý rok, pro informaci předloží vládě.

Počet úřadem vyřízených zápisů do katastru loni klesl o jedno procento na 659.471. Z celkového počtu každoročně podaných návrhů na vklad je přibližně 95 procent vkladů práv povoleno, ostatní správní řízení končí zamítnutím návrhu nebo zastavením řízení.

Počet vyřízených zápisů prováděných záznamem a poznámkou naopak v roce 2012 meziročně vzrostl o šest procent na 1,24 milionu. Podle úřadu byl růst způsoben z velké části rostoucím počtem zápisů v souvislosti s přibývajícími exekucemi.

Podle analytika realitní kanceláře Lexxus Ondřeje Diblíka není pětiprocentní rozdíl ve statistice návrhů na vklad ničím mimořádným. "Hledal bych příčiny až při mimořádných výkyvech," podotkl. Ze statistiky podle něj vyplývá, že prodejů a darování nemovitostí meziročně mírně ubylo, naopak vzrostl počet zápisů novostaveb a nových jednotek vzniklých například rozdělením činžovních domů kvůli připravované privatizaci.

Meziročně díky růstu elektronicky podaných žádostí téměř o 30 procent přibylo celkových žádostí o informace z katastru. Elektronicky realizováno bylo 97 procent z nich. Naopak o 16 procent meziročně ubylo požadavků vyřizovaných na přepážkách úřadů. "Jde o pozitivní výsledek dlouhodobých koncepčních kroků v elektronizaci této agendy, který posiluje přímý přístup orgánů veřejné správy k informacím z katastru nemovitostí a tím šetří čas i náklady účastníků řízení před správními orgány," stojí ve zprávě.

V loňském roce pokračovala digitalizace katastrálních map. V digitální formě byla ke konci roku k dispozici katastrální mapa 9064 katastrálních území, což bylo o 1127 více než o rok dříve. Digitalizováno je bezmála 70 procent katastrálního území ČR. Zrychlování tempa digitalizace je podle ČUZK limitováno úspornými opatřeními státu a s nimi souvisejícím propouštěním zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK