Na dovolenou si můžete půjčit, a to i zdarma

22.06.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Výlohy cestovních kanceláří nás lákají k návštěvě nejrůznějších koutů naší planety. Co ale dělat, když chcete vyrazit na dovolenou a právě teď nemáte dost peněz na její zaplacení? Možností je několik. Jednou z nich je i platba kreditní kartou.

Téma tohoto týdne: Dovolená na dluh

Celý tento týden se budeme v našich Fintricích věnovat „dovolené na dluh“. Tedy přesněji řečeno tomu, jak jet na dovolenou, i když na ni zrovna nemáte. Kde a jak se dají peníze půjčit, jaké to má výhody a nevýhody, kolik vás to bude stát…

Na dovolenou si můžete půjčit například ze své kreditní karty. Je sice pravda, že úvěr z kreditní karty může být dražší než klasický spotřebitelský či kontokorentní úvěr a navíc, že za kreditní kartu bance zaplatíte poměrně vysoký roční poplatek, ale kreditka má i své pozitivní stránky. A to především jednoduchost čerpání a bezúročné období, díky kterému nemusíte zaplatit ani korunu navíc.

Jaromír Sladkovský, ředitele marketingu retailového bankovnictví ČSOB nám přiblížil kreditní karty takto: "Jedná se o kartu kombinovanou s úvěrem. Nyní, v době dovolených se například rozhodnete koupit videokameru nebo třeba celý zájezd. Jenže na vašem běžném účtu bohužel nemáte dostatek prostředků. S kreditní kartou lze situaci snadno vyřešit. Velkou výhodou je i jistota, kterou vám kreditní karta poskytne při placení v zahraničí. S kreditní kartou se nemusíte bát, že v tom nejméně vhodném okamžiku v zahraničí se dostanete do problémů s placením."

Bezúročné obodbí

Jedná se vlastně o lhůtu, ve které můžete čerpaný úvěr splatit a nezaplatíte žádné úroky. Tedy pokud do určitého data (např. dle výpisu) zaplatíte celou dlužnou částku, je tento úvěr čerpán s nulovým úrokem. Ale v případě, že úvěr v daném termínu splatit nestihnete, bude vám nesplacená část úvěru úročena normálně. Bezúročné období většinou trvá 45 dní.

Úroková sazba a měsíční splátky

Při použití kreditní karty čerpáte úvěr a tudíž kdykoliv ji použijete, musíte následně úvěr splatit měsíčními splátkami společně s úrokem. Po uplynutí bezúročného období se začíná nesplacená část úvěru úročit a musíte počítat s poněkud vysokými sazbami. Ty jsou dokonce vyšší než u kontokorentu či spotřebitelského úvěru. Úvěr prostřednictvím kreditní karty je až na výjimky úročen sazbou mezi 22 – 26 % p.a. Lákavé reklamní kampaně bank, že nebudete platit žádné úroky jsou tedy pravdivé jen napůl. Musíte to totiž stihnout během bezúročného období.

Důležitou roli hraje také bankou stanovená minimální měsíční splátka úvěru z kreditní karty. Její výše je uvedena ve smlouvě a udává, kolik musí dlužník měsíčně minimálně zaplatit. Většinou je minimální splátka stanovena na 5 či 10 % z celkové dlužné sumy, tedy z úvěru včetně úroků a poplatků.

Samotné splácení úvěru pak pobíhá buď příkazem k úhradě z jakéhokoliv účtu klienta, složenkou nebo inkasem, kdy je z účtu klienta automaticky strhávána minimální platba.

Nabídka kreditních karet u vybraných bank

Banka

Úroková sazba (roční)

Bezúročné  období

Minimální měsíční

splátka

Maximální výše úvěr. rámce

Citibank – Stříbrná karta

26,4 %

51 dní

5 %

dle bonity

ČS- Kredit+ Visa Classic

19,8 %

45 dní

5 %

149 000,-

ČSOB – EC/MC Standard

19,2 %

45 dní

10 %

250 000,-

GECB – GE Credit Card

21,5 %

50 dní

5 nebo 10 %

150 000,-

HVB Bank – Visa Classic

23,4 %

45 dní

10 %

180 000,-

KB – Inter Card EC/MC

18,9 %

45 dní

10 %

100 000,-

RB – Visa Classic

22,7 %

45 dní

5 %

dle bonity

ŽB – Visa Credit Classic

14,4 %

45 dní

10 % min. 500,-

50 000,-

Zdroj: banky (stav k 9.3.2004)

TIP! Platit kreditní kartou se vyplatí pouze tehdy, když víte, že budete mít dostatek finančních prostředků na splacení dlužné částky ještě během bezúročného období. Pokud tedy potřebujete zaplatit dovolenou a na bankovním účtu právě teď nemáte dostatek financí, ale přitom víte, že během krátké doby vám na něj přijde výplata, pak je kreditní karta nejlepším řešením dovolené na dluh. Půjčka od banky vás nebude stát ani korunu navíc.


Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky