Hradec: ČKP je garantem u škod způsobených nepojištěným vozidlem

26.04.2013 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Jezdíte bez povinného ručení? Nebo jste měli dopravní nehodu s řidičem, který nemá uzavřené povinné ručení? Obě situace znamenají problémy navíc k již tak nepříjemné situaci dopravní nehody. S Jakubem Hradcem, výkonným ředitelem České kanceláře pojistitelů si však ukážeme správnou cestu řešení pro ochranu našich práv a především financí.

Jak postupovat v případech snahy o uplatnění řádného odškodnění, když provozovatel vozidla nemá uzavřené povinné ručení? Jakou formou a co přesně musí být dodrženo, abychom nakonec nepřišli „na buben.“ Vše nutné a mnohé navíc se můžeme dočíst v následujícím rozhovoru.

Dobrý den, v dnešním rozhovoru se zaměříme na otázku absence povinného ručení a činnost České kanceláře pojistitelů v dané oblasti. Mohl byste vaši organizaci ve stručnosti čtenářům představit?
Česká kancelář pojistitelů (ČKP) je profesní organizací pojišťoven, které mají oprávnění poskytovat na území České republiky pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla (tzv. povinné ručení). Vznikla v roce 1999, kdy vešel v platnost zákon č. 168/1999 Sb. Česká kancelář pojistitelů spravuje garanční fond,  z něhož hradí zejména škody způsobené vozidly bez povinného ručení. ČKP následně takto vyplacené částky po majitelích a řidičích nepojištěných vozidel vymáhá. Rovněž uplatňuje příspěvky nepojištěných do garančního fondu proti všem, kteří provozují nepojištěné vozidlo. K jejím hlavním cílům tak patří především snižování počtu nepojištěných vozidel i nepojištěných škod a jejich celkový finanční objem v České republice, zvýšení finanční participace nepojištěných na financování garančního fondu ČKP a ochrana zodpovědných motoristů s platným povinným ručením před negativními dopady neplatičů povinného ručení.

Více v článku Hradec: ČKP je garantem u škod způsobených nepojištěným vozidlem na prodej.finance.cz.

Autor článku

Zbyněk Drobiš


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ