Cizinci mohou kupovat nemovitosti jednoduše

30.06.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Koupit si dům, byt nebo stavební parcelu je snadné. Pro našince. Jak je na tom cizinec žíjící trvale v ČR? Jak se situace změnila po vstupu republiky do Evropské unie letos 1. května a jak je na tom nákup zemědělské a lesní půdy?

Náše Poradenské centrum se primárně věnuje poradenství v oblasti investic, daníbydlení a pojištění. Obrovské popularita tohoto centra mezi čtenáři však láká k dotazům i z jiných oblastí. A to nejen domácí uživatele, ale i cizince. A tak se čas od času stane, že k nám zabloudí i dotaz podobného charakteru:

"Dobrý deň, som cudzí štátny príslušník (SR) s trvalým pobytom mimo územia ČR (Žilina) pracujúci v ČR (zdravotníctvo). Mám záujem o kúpu pozemku a stavbu rodinného domu v ČR. Je to možné?"

I s takovým dotazem si naši partneři ze společnosti Böhm&partner dokáží poradit:

"Protože se tato otázka netýká přímo zaměření této sekce tak jen krátce. Situace s nákupem nemovitostí cizinci se změnila a zjednodušila vstupem ČR do EU (od 1.5.2004). Pro fyzickou osobu, občana země EU (tedy i pro občany SR), stačí, pokud má trvalý nebo i přechodný pobyt v ČR delší než 3 měsíce a může zde nabývat nemovitost (mimo zemědělské a lesní půdy, kde jsou přísnější pravidla). Vzhledem k Vašemu zájmu o koupi nemovitosti ale doporučuji raději kontaktovat solidní realitní kancelář, kde Vám s nákupem a vyřizováním pomohou a kde také získáte přesnější informace."

Neváhejte a využijte služeb našeho Poradenského centra.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU