Zdravotní pojištění nezmůže v cizině vše

08.07.2004 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Na dovolené v zahraničí - zejména v členských zemích Evropské unie - bychom se nyní teoreticky mohli obejít bez cestovního pojištění. Odborníci nás od této strategie odrazují. Proč?

Se vstupem České republiky do Evropské Unie jsme získali v členských státech EU nárok na lékařsky nezbytnou zdravotní péči za stejných podmínek jako místní občané. Tuto péči hradí česká zdravotní pojišťovna (tedy například Všeobecná zdravotní pojišťovna, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR, Česká národní zdravotní pojišťovna, jakožto další zdravotní pojišťovny, u kterých jste pojištěni a jejichž "kartičky" vlastníte). "Neznamená to však, že zdravotní pojištění plně pokryje veškerá rizika a výdaje, respektive že zdravotní péče bude poskytnuta automaticky a zcela bezplatně. Každý, kdo se chce vyhnout komplikacím při náhlém onemocnění či úrazu, by si proto měl sjednat odpovídající komerční cestovní pojištění," doporučuje mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.

Pokud by se někdo spoléhal pouze na zdravotní pojištění, pak by si musel z vlastních úspor zaplatit vše, co neobsahuje. A není toho rozhodně málo. Z veřejného zdravotního pojištění nejsou hrazeny nemalé náklady na repatriaci nemocného či ostatků zemřelého do ČR, lékařské převozy, náklady na hledání a vyproštění pojištěného, na jeho předčasný návrat z dovolené či návštěva opatrovníka. V obtížných situacích je nedocenitelná rovněž úloha asistenčních služeb, kterou standardní zdravotní pojištění nezahrnuje. "Asistenční služba je připravena pomoci klientovi v tísnivé situaci 24 hodin denně, navíc je v českém jazyce," uvedla mluvčí UNIQA pojišťovny Eva Svobodová. Úloha kvalitního cestovního pojištění je tedy i po vstupu do EU nezastupitelná. "Nechcete nést náklady za spoluúčast nebo za převoz zpět do ČR, chcete získat služby asistence a vědět, že o vás bude vždy postaráno? Pokud zní vaše odpověď ano, pak vám doporučujeme ještě před odjezdem uzavřít komerční cestovní zdravotní připojištění," poradil ředitel tiskového odboru Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR Jiří Suttner.

Nároky při poskytování, respektive čerpání zdravotní péče, vyplývající z členství ČR v EU, lze uplatnit v Belgii, Dánsku, Estonsku, Finsku, Francii, Irsku, Islandu, Itálii, Kypru, Lichtenštejnsku, v Litvě, Lotyšsku, Lucembursku, Maďarsku, Maltě, Německu, Nizozemsku, Norsku, Polsku, Portugalsku, Rakousku, Řecku, Slovensku, Slovinsku, ve Španělsku, Švédsku a Velké Británii. Státy, ve kterých mají pojištěnci nárok na nutnou a neodkladnou péči ze svého českého zdravotního pojištění na základě mezistátních smluv o sociálním zabezpečení, jsou Chorvatsko, Srbsko a Černá Hora. Vznikne-li vám  ve  vyjmenovaných  státech  nárok  na  zdravotní  péči  na  účet vaší české zdravotní pojišťovny, bude  vám  péče  poskytnuta  za stejných  podmínek,  které  platí pro místní  pojištěnce. Znamená to však, že budete muset platit stejnou spoluúčast.

Téměř ve všech členských státech Evropské unie se pacienti podílejí formou spoluúčasti na úhradě poskytnuté zdravotní péče. "Výše této spoluúčasti dosahuje řádu i několika desítek procent," sdělil Václav Bálek. V některých zemích se hradí nejprve v hotovosti celá ambulantní péče a teprve následně nárokuje pacient úhradu u své zdravotní pojišťovny. V zahraničí také existuje mnoho soukromých zdravotnických zařízení, jež nejsou součástí systému veřejného zdravotního pojištění. "Potřebujete-li čerpat v členských státech EU a výše vyjmenovaných zemích zdravotní péči, volte za tímto účelem zdravotnická zařízení financovaná z veřejného zdravotního pojištění. U privátních lékařů budete muset péči obvykle uhradit ze svých prostředků," upozornil Jiří Suttner.


Co budete muset například platit, když neuzavřete komerční cestovní pojištění?

  • Ve Francii: zdravotní péče ve zdravotnických zařízeních se spoluúčastí 20 - 65%
  • V Itálii: ošetření se spoluúčastí cca 35 EUR, úhrada léků v plné výši
  • V Rakousku:  zaplatíte 3,63 EUR za vystavení nemocenského lístku, při  nákupu  léků  na  předpis spoluúčast 4,35 EUR za položku, spoluúčast při hospitalizaci až 9 EUR
  • V Řecku: spoluúčast u léků 25%
  • Ve Španělsku:  Zubní  lékař  hrazen pacientem v plné výši, spoluúčast u léků zpravidla 40%
  • V Německu: zaplatíte 10 EUR za každý den hospitalizace po dobu maximálně 28 dnů v kalendářním roce, za léky a zdravotnické prostředky zaplatíte minimálně 5 EUR, také ordinační poplatek činí 10 EUR
  • V Portugalsku: podle druhu léku od 20 do 100% ceny
  • V Lucembursku: zaplatíte 9,08 EUR za každý den hospitalizace po dobu prvních 30 dnů

Zdroj: UNIQA Pojišťovna, Všeobecná zdravotní pojišťovna

Autor článku

Jaroslav Paclík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ