Světová ekonomika hledá směr, ale nepadá

14.07.2004 | , Reuters
MAKRODATA A EU


Investoři mají problém vyčíst z pomyslné křišťálové koule, jakým směrem se na začátku druhého pololetí ubírá rozjetá světová ekonomika. Názor, že světové hospodářství získalo dostatečnou...

Názor, že světové hospodářství získalo dostatečnou dynamiku na to, aby úspěšně přečkalo zbytek roku, má jen málo odpůrců a ekonomiky zřejmě letos porostou nejvíce za 16 let. Ale dalších šest měsíců roku už zřejmě přinese firmám, domácnostem a investorům větší problémy než první pololetí.

První ukazatele z června naznačily, že inflace začíná vystrkovat drápky s tím, jak vznikají nová pracovní místa, sílí mzdové tlaky a mizí volné kapacity v továrnách i kancelářích. Výsledkem je, že už se upouští od výrazných měnových a fiskálních stimulů, které pomohly ke konjunktuře. Úroky z půjček jdou nahoru, jak slábne vliv daňových škrtů a vládních výdajů.

Všeobecně panují obavy, že by domácnosti mohly až přehnaně reagovat na sebemenší růst sazeb. Přitom právě domácnosti v době nejhlubšího útlumu podržely západní ekonomiky, protože využívaly nízkých úroků a utrácely. Otázkou je, zda snahy zarazit cenový růst v samotném počátku nakonec podrazí všem nohy a se světovou ekonomikou to půjde příští rok s kopce.

Ekonomové vidí situaci přes všechna tato rizika většinou velmi optimisticky. "V letech 2004 a 2005 nás čeká velmi silný růst světového hrubého domácího produktu," řekl Larry Kantor, šéf pro ekonomiku z Barclays Capital. Kantor uvedl, že pro oba roky předpovídá v průměru růst o 4,5 procenta. To by byla největší dvouletá expanze za 20 let. "Akcelerace příjmu více než kompenzuje vyšší úrokové sazby a Čína podle nás sice ekonomicky zpomalí, ale nadále poroste nejméně o výrazných sedm procent."

Economist Intelligence Unit, divize skupiny The Economist Group, předpokládá, že světová ekonomika posílí až o 4,9 procenta v letošním roce a o 4,3 procenta v roce 2005. Odborníci říkají, že ignorovat rizika by sice nebylo moudré, ale tempo ekonomického růstu je impozantní a velmi důležité také je, že hospodářské oživení probíhá poprvé za několik desetiletí z geografického hlediska synchronizovaně.

Barclays předpokládá, že americká centrální banka (Fed) bude muset při kontrole inflace postupovat agresivně. Do srpna příštího roku očekává sazby Fedu o 3,25 procentního bodu výš.

S výrazným zásahem Fedu souhlasí i jiní. "Možná tady sledujeme mírné zpomalení, ale jádro té dynamiky je velmi silné," řekl Mark Cliffe, hlavní ekonom ING Financial. "Existuje dokonce riziko, že malá červnová pauza byla způsobena dočasným zvýšením cen ropy."
 

CO ŘÍKÁ "KŘIŠŤÁLOVÁ KOULE"

Na tomto místě by se měly osvědčit indikátory aktivity a poptávky, ať už pocházejí přímo z reálné ekonomiky nebo z trhů, jež ji odrážejí a sázejí na ni. Ukazatele, jež se nejčastěji používají k predikci budoucí ekonomické aktivity, ovšem vysílají smíšené signály. "Z investičního hlediska se pohybujeme v hodně nejistém prostředí," řekl Avinash Persaud, investiční ředitel fondu GAM. "Může dojít k tolika vzájemně propojeným událostem, že je těžké mít jasno v dlouhodobém trendu."

Nedávné hospodářské ochlazení nejjasněji naznačují červnové průzkumy podnikatelského sektoru. Globální index JP Morgan odvozený z měsíčních průzkumů zpracovatelského průmyslu a sektoru služeb klesl v červnu na 58,7 bodu z květnových 60,7 bodu. Zůstává sice nad 50bodovou hranicí, jež odděluje expanzi od útlumu, ale je na nejnižší úrovni v letošním roce a oslabil druhý měsíc v řadě.

Hlavní globální index investiční banky Goldman Sachs, jenž vychází z jiných dat a průzkumů, rovněž klesl v červnu druhý měsíc v řadě. Podle banky to naznačuje, že by mohla v několika příštích měsících kulminovat průmyslová výroba zemí Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj, pokud k tomu nedojde dříve.

Pohled na červencový vývoj akciových trhů potvrzuje názor, že ekonomický růst zpomalil. Ukazatel globálních akciových trhů World Free Index od firmy Morgan Stanley Capital International ztrácí tento měsíc zhruba dvě procenta kvůli méně růžovým výhledům firemních výsledků a obavám, že produktivita už neporoste tak rychle jako doposud.

Ale i když může být nervozita akciových trhů ospravedlněna průzkumy a cenami akcií, odporuje scénáři, jenž hovoří o nárůstu ekonomické aktivity signalizovaném zdražením komodit a přepravy. Ceny kovů, jež reflektují budoucí úroveň poptávky ve zpracovatelském průmyslu, v posledních týdnech stouply a nacházejí se více než 14 procent nad květnovým minimem.

A ukazatel Baltic Dry Freight Index, jenž odráží ceny pronájmu nákladních lodí, vzrostl za dva týdny o 35 procent. Větší záběr ale odhaluje nerozhodnost investorů. Zatímco širší akciový index je nadále více než čtyři procenta pod únorovým maximem, proti letošnímu minimu z května si polepšil o více než pět procent. Je těžké dát dohromady odlišné signály, které na jedné straně vysílají průzkumy a akciové trhy a na straně druhé komodity a doprava.

Podle ekonomů je možné, že vývoj na komoditních trzích zkreslují spekulanti. Někteří ekonomové tvrdí, že hodně šumu způsobují výkyvy cen ropy, jiní říkají, že panují různé názory na důsledky změn v měnové politice. Částečným vysvětlením může být Čína, která není zařazována do významných podnikatelských průzkumů, přestože je v některých ohledech druhou největší ekonomikou na světě a má významný vliv na poptávku po komoditách.

Ekonomové se sice domnívají, že opatření čínské vlády na ztlumení investic mají svůj negativní dopad, ale ten letos zřejmě zatím nebyl nijak výrazný. Data o čínském hrubém domácím produktu za druhý kvartál vyjdou v polovině července. Očekává se, že po vyloučení dopadů loňské epidemie SARS meziroční růst čínské ekonomiky zpomalil na 9,5 procenta z 9,8 procenta v prvním kvartále.


Zdroj: Reuters, 12.7.2004
Autor: Mike Dolan
Přeložil: Filip Tošenovský

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU