Základní informace o spotřební dani

15.07.2004 | , Finance.cz
DANĚ


Nový zákon o spotřební dani, který platí od začátku tohoto roku, již plně odpovídá směrnicím Evropské unie pro spotřební daně. Co v tomto zákoně naleznete? Jaké změny zde jsou?

Spotřební daní se dle Zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních rozumí daň z lihu, z piva, z vína a meziproduktů, z minerálních olejů (předtím uhlovodíková paliva a maziva) a daň z tabákových výrobků. Ještě minulý rok správu daně vykonával finanční úřad, nyní již celní úřad, který je obecně dán sídlem nebo místem pobytu plátce, nestanoví-li zákon jinak.

Tuzemsko“ nahradil pojem „daňové území“. Daňové území České republiky se stalo po vstupu do EU také daňovým územím Evropského společenství.

Plátci daně

Mezi plátce se počítají zejména všechny fyzické i právnické osoby, kterým dle §9 vzniká povinnost daň přiznat a zaplatit. Jedná se o provozovatele daňového skladu, dovozce a ostatní, kteří jsou uvedeni v §4. Mimo výjimek se musí osoby registrovat jako plátce u celního úřadu, a to nejpozději do dne vzniku první povinnosti daň přiznat a zaplatit. Ta osoba, která uplatňuje nárok na vrácení daně, se registruje nejpozději v den prvního uplatnění nároku na vrácení daně (pakliže není již evidována jako plátce).

Daňová povinnost plátci vzniká výrobou nebo dovozem. Povinnost přiznat a zaplatit tuto daň začíná od okamžiku uvedení výrobků do volného daňového oběhu v ČR či při vzniku celního dluhu. Pro veškeré komodity zahrnuty do spotřební daně se zavedl institut „vyšší moci“, podle kterého nevzniká povinnosti přiznat a zaplatit daň v případě ztráty či znehodnocení, a to v důsledku neodvratitelné a nepředvídatelné události.

Výpočet daně

Samotná daň u jednotlivých výrobků se vypočítá vynásobením základu daně sazbou daně, která je pro ně stanovena. Výjimky jsou uvedeny v zákoně.

Zdaňovací období a splatnost daně

Za zdaňovací období se považuje kalendářní měsíc. Výjimkou jsou některé dovážené výrobky. Plátci musí do 25. dne po skončení období podat přiznání celnímu úřadu, není-li stanoveno jinak. Ve stejné lhůtě je možno také uplatňovat nárok na vrácení daně. Spotřební daň se musí zaplatit do 40. dne od skončení zdaňovacího období, není-li v zákoně stanoveno jinak. Při dovozu je pak daň splatná do deseti kalendářních dnů ode dne doručení rozhodnutí o vyměření cla, daně a poplatků, nebo ústního sdělení o výši daně.

Daňový sklad

Jedná se o prostorově i stavebně ohraničené místo na daňovém území ČR, ve kterém provozovatel vyrábí, zpracovává, skladuje, přijímá nebo odesílá vybrané výrobky. Ten, kdo chce provozovat daňový sklad, si musí požádat na celním ředitelství o vydání povolení. Žádost musí obsahovat identifikační údaje navrhovatele, popis daňového skladu (spolu s jeho umístěním a popisem zabezpečení proti neoprávněnému použití vybraných výrobků), seznam výrobků, které se mají do skladu umístit a další údaje uvedené v §20
Vybrané výrobky se mezi daňovými sklady na území ČR dopravují v režimu podmíněného osvobození od daně, tj. zatím bez zatížení spotřební daní. Je však potřeba mít před přepravou svolení celního úřadu.
Přeprava výrobků mezi členskými státy EU je závislá na systému provozovatelů daňových skladů. Obchod mezi jednotlivými státy pak vychází z principu jednoho zdanění. Povinnost daň přiznat a zaplatit vzniká v členském státě určení. Sazba daně se pak určí podle platné výše v daném státě.

Přeprava výrobků pro osobní potřebu

Do České republiky není možné přivést větší množství vybraných výrobků, než je uvedeno v tabulce (není-li v zákoně uvedeno jinak).

Vybraný výrobek Max. množství
minerální oleje (mimo běžné množství dopravované v nádržích) 20 l
konzumní líh a lihoviny 10 l (konečného výrobku)
pivo 110 l
meziprodukt 20 l
víno/z toho šumivých vín 90 l/60 l
cigarety 800 ks
cigarillos a doutníky o váze nižší než 3g 400 ks
ostatní doutníky 200 ks
tabák ke kouření 1 kg

Nákup bez daně

V členských státech EU je možné nakoupit výrobky za ceny bez spotřební daně pouze v tzv. DUTY/TAX FREE prodejnách. Ty jsou umístěny na mezinárodních letištích a na palubách letadel. Výrobky si mohou nakoupit jen ti cestující, kteří letí mimo daňové území Evropského společenství bez jakéhokoliv přestupu v členském státě.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ