Senát chce zvýšit informovanost vlastníků nemovitostí o změnách

03.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. července (ČTK) - Vlastníci nemovitostí by měli být podle Senátu důsledněji informováni o změnách v zápisech jejich domů nebo pozemků do katastru. Měli by tak být lépe ochráněni před podvodnými převody jejich nemovitostí. Horní komora proto dnes doporučila zpřísnit vládní návrh katastrálního zákona. O senátní verzi zákona rozhodne Sněmovna, která podobné zpřísnění při prvním kole schvalování odmítla.

Katastrální úřad by podle Senátu směl vklad do katastru provést až 20 dnů po informování vlastníka nemovitosti o tomto kroku, aby mu dal čas případně vznést námitky. Informaci by mu měl zaslat do 24 hodin.

Tyto úpravy odmítl ministr zemědělství v demisi Petr Bendl (ODS). "Když budeme ty lhůty prodlužovat, věřte tomu, že lidé nebudou příliš nadšení z toho, že budou muset čekat tři týdny na to, aby využili svého práva," uvedl Bendl. Proti byl také šéf Agrární komory Jan Veleba, podle něhož v současné situaci není jisté, zda Sněmovna o zákonu stihne rozhodnout. Schválení zákona beze změn ale podpořilo jen pět senátorů, zatímco pro úpravy nakonec hlasovalo všech 50 přítomných členů horní komory.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK