Průměrné úrokové sazby hypoték v červenci stouply na tři pct

21.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Pokles úrokových sazeb hypoték na historická minima se v červenci zastavil. Průměrné sazby stouply na tři procenta. V červnu byly na 2,95 procenta, což byla nejnižší hodnota za dobu sledování ukazatele. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Prázdniny se podepsaly na sníženém zájmu o hypoteční úvěrování. Banky poskytly 8770 hypotečních úvěrů v objemu 14,078 miliardy Kč. To je meziměsíční pokles o 17,4, respektive 18,5 procenta. Meziročně si ale trh polepšil o 55,6 procenta (54 procent).

"Banky zapojené do Fincentrum Hypoindexu sjednaly i v prázdninovém červenci vysoký objem hypotečních úvěrů, sazby se však příliš neměnily. U největších bank zůstaly sazby shodné s předchozím měsícem a celková změna Hypoindexu byla způsobena čistě změnou tržních podílů ve sjednaných úvěrech mezi největšími bankami," komentoval vývoj vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl.

Průměrné úrokové sazby hypoték svým mírným růstem sice naznačují konec období poklesu, zcela nové světlo do budoucího výhledu ale podle Fincentra vnesla Česká národní banka v aktuální makroekonomické prognóze. S prognózou ČNB je konzistentní pokles krátkodobých tržních úrokových sazeb na nulovou úroveň ve zbytku letošního roku, uvedl ředitel sekce měnové a statistiky centrální banky Tomáš Holub.

Přestože počet ani objem hypotečních úvěrů poskytnutých na refinancování banky nezveřejňují, za červencovými výbornými výsledky jsou prý patrné stopy úvěrů na splacení starších hypoték. Nižší průměrná výše úvěru (1,6 milionu Kč) souvisí se stagnací realitního trhu a s poklesem cen nemovitostí, díky čemuž si lidé mohou půjčit nižší úvěr. Dalším důvodem je právě refinancování. Domácnosti, které mění banku, refinancují pouze zůstatkovou část jistiny, a tudíž čerpají nižší úvěr o již uhrazené splátky jistiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK