Americké akcie oslabují, trh čeká na vyjádření činitelů Fedu

20.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. září (ČTK) - Americké akcie v dnešním kolísavém obchodování mírně oslabují. Trh sleduje, zda činitelé centrální banky (Fed) osvětlí středeční nečekané rozhodnutí ponechat v platnosti dosavadní krajně uvolněnou měnovou politiku.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:030 SELČ) oslaboval o 0,4 procenta na 15.570 bodů. Širší index S&P 500 klesal stejným tempem a byl kolem 1715 bodů. Index technologického trhu Nasdaq se pohyboval na zhruba 3784 bodech a proti čtvrtku ztrácel 0,1 procenta.

Obchodování je dnes kolísavé, protože současně vyprší celá série termínových a opčních kontraktů na indexy a jednotlivé akciové tituly. Kromě toho na konci dne všechny tři hlavní indexy projdou úpravami portfolií.

Před začátkem obchodování šéf Federální rezervní banky v St. Louis James Bullard řekl, že není vyloučeno, že Fed rozhodne o omezení svých podpůrných nákupů dluhopisů už na říjnovém zasedání. Ve středu Fed překvapivě rozhodl, že ponechá nákupy na dosavadní úrovni 85 miliard dolarů měsíčně. Trh teď čeká na dnešní plánovaná vystoupení čtyř členů měnového výboru Fed.

Trh Nasdaq posílil růst akcií společnosti Apple, které získávaly až 1,3 procenta. Apple dnes začal prodávat dva nejnovější modely svého telefonu iPhone.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK