První soukromá firma bude odklízet sníh na silnicích 1. tříd

26.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. září (ČTK) - Sníh ze silnic prvních tříd budou od letošní zimy odklízet i soukromé firmy. Pilotní tendr na zajištění zimní údržby ve Zlínském kraji vyhrála společnost AVE CZ odpadové hospodářství. Obdobný čtyřletý kontrakt na zajištění údržby silnic v Karlovarském kraji naopak obhájila Údržba silnic Karlovarského kraje. ČTK to řekl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Vypsáním tendrů na úklid sněhu ušetřil dopravní resort zhruba pětinu předpokládaných nákladů.

Dosud správu silnic prvních tříd vykonávaly výhradně organizace vytvořené jednotlivými kraji (Správy a údržby silnic - SÚS), soukromníci mohli sloužit pouze jako jejich subdodavatelé.

Společnost AVE CZ zvítězila ve dvou oblastech na Zlínsku s nejnižší cenou 77,5 milionu korun na čtyřleté období začínající letošním podzimem. Společnost Údržba silnic Karlovarského kraje vyhrála v tendrech na celkem tři oblasti na Karlovarsku s cenou 98,5 milionu korun. Hodnotu zakázky ve všech pěti oblastech přitom ministerstvo dopravy původně odhadlo na 224 milionů korun.

Vítězové tendrů se budou v zimě starat o odklízení sněhu a sypání silnic, zároveň na nich bude i základní letní údržba. "Budou své oblasti projíždět a odstraňovat například popadané větve nebo zpět umísťovat spadlé dopravní značky," uvedl Novák s tím, že složitější komplikace, nad rámec jejich možností, přenechají k řešení Ředitelství silnic a dálnic.

Současný tendr má být podle ministerstva dopravy vzorem, podle kterého chce soutěžit i další lokality v Česku. Celkem by měly být vypsány soutěže na 58 oblastí, zhruba polovinu z nich by ministerstvo chtělo do soutěží nabídnout v příštím roce, dodal Novák.

V Česku se aktuálně nachází na 6,5 tisíce kilometru silnic prvních tříd. Dálnice a část rychlostních silnic spravuje prostřednictvím vlastních správ Ředitelství silnic a dálnic. Silnice druhých a třetích tříd spravují kraje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK