Pražská burza opět mírně klesla, kvůli akciím Telefóniky a Erste

26.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. září (ČTK) - Pražská burza podruhé za sebou mírně ztratila. Hlavní index PX se snížil o 0,38 procenta na 956,60 bodu. Pokles akcií telekomunikačního operátora Telefónica a Erste Bank převážil nad zdražením cenných papírů energetické firmy ČEZ a Komerční banky. Vyplývá to z internetových stránek burzy.

Pražský akciový trh oslabil na rozdíl od hlavních burz, podotkl Josef Němý z investičního bankovnictví Komerční banky. Aktivita investorů byla dosud nejnižší v tomto týdnu, doplnil Josef Kohout z Patria Finance.

Akcie Telefóniky, které dnes obstaraly zhruba třetinu obchodů, klesly o 2,04 procenta na 297 korun. "Titul propadá navzdory blížícímu se termínu pro výplatu dividendy," podotkl Kohout. Telefónica dnes uvedla, že chystá přihlášku do aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE, k některým podmínkám aukce má ale stále výhrady.

Cenné papíry Erste Bank následovaly vývoj na svém primárním trhu ve Vídni a také jim nepomohlo odpolední posílení koruny vůči euru, uvedl Kohout. Ubraly 0,87 procenta na 603,50 koruny. Erste přitom dnes oznámila, že srpnové splacení participačního kapitálu včetně státní pomoci bude mít od příštího roku kladný vliv na zisk na akcii.

O necelé procento klesly také akcie pojišťovny VIG a den končily na úrovni 977,20 Kč. Cenné papíry Komerční banky naproti tomu přidaly 0,43 procenta na 4168 korun. Provozní ředitel Komerční banky Pavel Čejka dnes řekl, že očekává návrat růstu tržeb banky v příštím roce díky oživení úvěrové aktivity a že banka navzdory zostřené konkurenci na trhu neztratila příliš mnoho klientů.

Akcie ČEZ zdražily o půl procenta na 499,50 Kč. Šéf pro strategii skupiny ČEZ Pavel Cyrani ve středu připustil riziko odpisů u plynových elektráren. Potvrdil ale, že otázka změny dividendové politiky kvůli Temelínu není alespoň další čtyři roky na pořadu dne.

Zisky kolem půl procenta si připsalo také několik dalších akciových titulů včetně sázkové Fortuny, která tak zůstává nejúspěšnější letošní emisí na českém trhu, poznamenal Němý. Fortuna dnes končila na 101,50 Kč. Nedařilo se naopak cenným papírům mediální společnosti CME, se ztrátou 2,21 procenta uzavřely pod hranicí 100 korun za kus.

Objem obchodů na pražské burze dnes mírně přesáhl 343 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK