MZe chystá zpřísnit označování země původu u masa na trhu

26.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. září (ČTK) - Stát by měl zpřísnit označování země původu na mase prodávaném na českém trhu. Navrhne to novela potravinářské legislativy, kterou by se měla v nejbližší době zabývat vláda. Po setkání s prezidentem Komory veterinárních lékařů (KVL) Janem Bernardym to dnes uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Označování země původu místem, kde bylo naposled provedeno zpracování masa, umožňuje evropská legislativa. Toman si je podle svých slov dlouhodobě vědom problému, kdy dochází k faktickému matení spotřebitele, který neví, odkud maso, které si kupuje, vlastně pochází. "Dosavadní systém označování je potřeba upravit či zpřísnit nad požadavky EU," uvedl.

Ministr se s Bernardym setkal poté, co šéf veterinářů na závěr Světového veterinárního kongresu v Praze před týdnem prohlásil, že maso dovážené ze zahraničních chovů do českých maloobchodních řetězců prochází jen malou kontrolou. Situace je prý vážná především u drůbeže. Dovezené maso se údajně v některých případech přebaluje a pod značkou CZ se pak dostává na český trh. Později Bernardy své tvrzení zmírnil, že nechtěl kritizovat kontrolní činnost Státní veterinární správy.

Bernardy dnes po setkání s ministrem uvedl, že svým sdělením chtěl pouze reagovat na znepokojení veřejnosti v souvislost se zjišťováním cizorodých látek v potravinách živočišného původu, zejména pocházejících z dovezených zvířat. "V žádném případě nezpochybňuji kontrolní činnost Státní veterinární správy, která je nepochybně prováděna plošně a kvalitně. Naopak oceňuji jejich práci, která je v evropském měřítku hodnocena jako jedna z nejlepších," uvedl Bernardy. Zároveň podpořil aktivitu ministra ve zintenzivnění kontrol potravin dovážených z rizikových zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK