Americký dolar po dobrých údajích z USA rostl k euru

26.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. září (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích posiluje k euru i k jenu. Americké měně pomohly dobré údaje z domácí ekonomiky. Americkou centrální banku (Fed) by mohly přimět k tomu, aby do konce roku omezila svůj podpůrný program nákupu dluhopisů.

Euro k dolaru před 18:00 SELČ klesalo o zhruba 0,3 procenta na 1,3484 USD. Dolar k jenu posiloval zhruba o 0,4 procenta na 98,94 JPY.

Dolaru k růstu pomohly dnešní údaje amerického ministerstva práce, podle nichž počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti minulý týden klesl na téměř šestileté minimum. Další vládní údaje pak potvrdily, že tempo hospodářského růstu Spojených států se ve druhém čtvrtletí oproti předešlému kvartálu více než zdvojnásobilo.

Zisky americké měny ale zřejmě budou brzdit pokračující problematická jednání o americkém federálním rozpočtu. Případný neúspěch by mohl vést k tomu, že Washington by se mohl ocitnout bez peněz na zajišťování svých závazků. Mnoho analytiků se podle agentury Reuters ale stále domnívá, že americkým zákonodárcům se podaří tomuto scénáři vyhnout.

Jednotné evropské měně dnes uškodila nejistota v Itálii, která je třetí největší ekonomikou eurozóny. Nová politická krize by tu mohla nastat, pokud by byl expremiér Silvio Berlusconi zbaven senátorského mandátu. Jeho stoupenci ve středu pohrozili, že odejdou z parlamentu, jestliže se tak stane.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK