ČR může dát na povodňové škody zemědělců 685 mil., schválila EK

26.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. září (ČTK) - Evropská komise schválila Česku státní podporu na zmírnění škod způsobených letošními povodněmi na zemědělském majetku ve výši 685 milionů korun. Oznámilo to dnes ministerstvo zemědělství. Komise schválila zásady, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotací na zmírnění škod způsobených červnovými povodněmi. Poskytnutí peněz musí schválit komise, aby nedocházelo k nedovolené podpoře zemědělců.

Státní podpora týkající se zemědělství se tak může začít vyplácet žadatelům, a to do konce roku 2014. Žádosti týkající se lesnictví a rybářství EK ještě projednává.

"Agentury pro zemědělství a venkov ministerstva zemědělství začnou nyní administrovat žádosti a zároveň vydávat rozhodnutí o poskytnutí dotace. Na přímou kompenzaci škod na zemědělském majetku bude k dispozici 685 milionů korun. Na škody v lesním hospodářství a myslivosti po schválení Evropskou komisí půjde 28 milionů korun a na škody v odvětví rybářství 50 milionů korun," uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Dořešení povodňových škod označil Toman jako jednu z priorit při svém nástupu do funkce v červenci letošního roku. Ministerstvo zemědělství připravilo materiál týkající se odstranění následků povodní na zemědělském a lesnickém majetku, který vláda schválila koncem července.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK