Americké akcie dopoledne rostly díky údajům o ekonomice

26.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. září (ČTK) - Americké akcie dnes dopoledne posilovaly díky povzbudivým údajům o vývoji ekonomiky Spojených států. Na trhu však přetrvávají obavy ohledně rozpočtových sporů v USA.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval nárůst o zhruba čtvrt procenta na 15.313 bodů. Širší index S&P 500 stoupl o 0,2 procenta na 1696 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o téměř 0,6 procenta na 3782 bodů, napsala agentura AP.

Americké ministerstvo obchodu dnes potvrdilo, že hospodářský růst ve Spojených státech ve druhém čtvrtletí prudce zrychlil na 2,5 procenta z 1,1 procenta v předchozích třech měsících. Náladu na trhu podpořila rovněž zpráva o poklesu počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti.

Mezinárodní měnový fond dnes vyzval Spojené státy k rychlému vyřešení rozpočtových sporů a ke zvýšení dluhového stropu, bez kterého by se americká vláda mohla dostat do platební neschopnosti. Americké akcie kvůli obavám z rozpočtových problémů v uplynulých pěti obchodních seancích oslabovaly, a zaznamenaly tak nejdelší sérii poklesů v letošním roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK