Výrobce převodovek Wikov očekává příští rok rekordní tržby

27.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. září (ČTK) - Výrobce průmyslových převodovek Wikov očekává v příštím roce rekordní tržby. Mohly by se přiblížit 2,3 miliardy korun, což by byl meziroční nárůst zhruba o 40 procent. V rozhovoru pro ČTK to řekl vlastník skupiny Wikov Industry Martin Wichterle. K růstu tržeb společnosti podle něj přispívá boom těžby břidličného plynu v USA a rozvoj námořní těžby ropy.

"Největší boom je teď v těžbě ropy a plynu a zejména v off-shore technologiích, to znamená stavba ropných platforem, zásobovacích lodí. Je to také investiční aktivita, která je spojená s těžbou břidličného plynu ve Spojených státech," popsal Wichterle hlavní oblasti poptávky. "Zrovna tyhle dva obory nám daly dostatek práce, zejména na rok 2014, kdy jsme téměř vyprodáni a čekáme největší historické tržby," dodal.

Hlavním vývozním teritoriem pro Wikov jsou Evropská unie, Norsko, Čína, Korea, Indie a USA. "Největší růsty teď dosahujeme na ruském trhu, který se investičně velice probudil," podotkl nicméně Wichterle.

Wikov patří také k předním světovým výrobcům převodovek pro větrné elektrárny. Wichterle uvedl, že v tomto segmentu zaznamenala společnost určitý pokles, nicméně převodovky pro větrné elektrárny nejsou pro firmu dominantní z pohledu celkových tržeb.

V EU začaly v poslední době zaznívat hlasy, že je třeba omezit podporu obnovitelných zdrojů, protože oslabuje evropský průmysl. Wichterle je ale přesvědčen, že v zemích, které mají příhodné podmínky, se budou obnovitelné zdroje dál rozvíjet a mohou konkurovat klasickým zdrojům. "Myslím, že dotační šílenství bude chladnout, nicméně ten byznys se bude dál rozvíjet," řekl.

Wichterle také uvedl, že se Wikovu podařilo vyřešit spor se státem, který nechtěl společnosti přiznat dříve slíbenou investiční pobídku za vytvoření pracovních míst. "Nakonec to dospělo ke šťastnému konci, ale stálo nás to pět let, zaplatili jsme neskutečné peníze různým auditorům, finančním poradcům," řekl. "Nejhorší na tom je, že je to nesmírně frustrující a vyčerpávající a člověka to odvádí od toho, čím by se měl zabývat," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK