Spotřebitelská důvěra v USA v září klesla na pětiměsíční minimum

27.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. září (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v září propadla na pětiměsíční minimum kvůli obavám ze stoupajících úrokových sazeb a pomalého růstu ekonomiky. Vyplývá to z konečných výsledků průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity.

Index důvěry klesl na 77,5 bodu ze srpnových 82,1 bodu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od letošního dubna. Analytici očekávali mírnější pokles indexu na rovných 78 bodů.

Ekonomové sledují údaje o spotřebitelské důvěře velmi pozorně, neboť se z nich snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty ve Spojených státech zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že spotřebitelské výdaje v USA v srpnu stouply o 0,3 procenta, tedy nejprudším tempem za posledních šest měsíců.

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí vzrostla o 2,5 procenta. Tempo jejího růstu se tak ve srovnání s předchozím kvartálem více než zdvojnásobilo. Řada analytiků však předpokládá, že ve třetím čtvrtletí hospodářský růst zpomalí a dosáhne maximálně dvou procent.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK