Pražská burza v týdnu posílila o 0,8 procenta na 260 bodů

27.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. září (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu posílila. Index PX proti minulému pátku stoupl o 0,8 procenta na 959,8 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. Nejvíce posílily akcie ČEZ, naopak největší propad postihl cenné papíry těžební firmy NWR. V předchozím týdnu akcie klesly o téměř dvě procenta.

"Poslední celý zářijový týden se nesl v ozvěně překvapivého rozhodnutí americké centrální banky Fed o neutahování současné expanzivní měnové politiky z předminulého týdne. Investoři dále sledovali vývoj v Německu po tamních volbách, kde dle očekávání zvítězila dosavadní kancléřka Angela Merkelová. Situace v Sýrii se poměrně uklidňuje, což je patrné především na ceně ropy," popsal nejdůležitější události týdne na finančním trhu analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byl ČEZ, který přidal 2,8 procenta na 501,5 Kč. ČEZ reagoval pozitivně na stabilizaci ceny elektřiny na německé burze.

Akcie NWR naopak ztratily 6,6 procenta na 27,5 Kč. U společnosti dochází ke korekci předchozího prudkého růstu. "Investoři mohou negativně vnímat neochotu státu pomoci s dolem Paskov, což však považujeme za logické. Naopak snahu státu dále tlačit na společnost k přijmutí větších nákladů v tomto případě hodnotíme nepříznivě. Prozatím vnímáme jednání společnosti jako racionální a ekonomické," upozornil Vaníček.

Pro příští týden se investoři zaměří na pokračování jednání kolem dluhového stropu USA. "Pozitivní výsledek bychom vnímali, kdyby k dohodě došlo již o tomto víkendu. Nicméně se dá předpokládat, že požadavky se budou více vyostřovat, a tak může být jasno až s blížícím se posledním dnem. Pokračující nejistota kolem tohoto tématu může působit zvýšenou rozkolísanost trhů," odhadl analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK