Pražská burza v závěru týdne zpevnila o 0,33 procenta

27.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. září (ČTK) - Akcie na pražské burze dnes po dvoudenním poklesu rostly a index PX zpevnil o 0,33 procenta na 959,80 bodu. Největší zisky si připsaly akcie developera Orco, dařilo se také cenným papírům Komerční banky a pojišťovny VIG. Další výrazné ztráty naopak postihly akcie těžařské firmy NWR, vyplývá z výsledků.

Pražská burza vzrostla na rozdíl od hlavních trhů, uvedl Josef Němý z Komerční banky. Západoevropské burzy procházely v závěru týdne výběrem zisků a mířily k první týdenní ztrátě po třech týdnech růstu. O růst pražské burzy se postaraly především akcie ČEZ, Komerční banky a VIG, dodal Pavol Mokoš z Patria Direct.

Akcie Orka stouply o více než dvě procenta na 59,70 koruny. Cenné papíry Komerční banky vzrostly o 1,49 procenta na 4230 korun. Při absenci nových zpráv akcie banky zabraly nejvíce za dva týdny, uvedl Mokoš.

Se ziskem 0,96 procenta na 986,60 koruny uzavřely akcie VIG a dnes nejvíce obchodované akcie ČEZ přidaly 0,40 procenta na 501,50 koruny. V tomto týdnu dokázaly posílit již počtvrté, nad hranicí 500 Kč se jim podařilo zavřít po týdenní pauze, poznamenal Mokoš.

Akcie NWR propadly o 5,50 procenta na 27,50 koruny. Proti minulé středě tak spadly již téměř o čtvrtinu, upozornil Němý. Analytici Bank of America/Merrill Lynch pro titul potvrdili doporučení "underperform", tedy že kurz akcie svým vývojem zaostane za vývojem celého trhu, s cílovou cenou zhruba šest korun, uvedl Mokoš.

Ztráty zaznamenaly i akcie Telefóniky, které zlevnily o 1,68 procenta na 292 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK