Dolar kvůli pokračujícím dohadů o rozpočet USA klesal k euru

27.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. září (ČTK) - Americký dolar dnes oslaboval k řadě zahraničních měn včetně eura a jenu. Ke švýcarskému franku se dostal na nejnižší hodnotu za sedm a půl roku. Americkou měnu oslabily pokračující spory o podobu amerického federálního rozpočtu na příští fiskální rok. Na poptávku po dolaru měla nepříznivý vliv i nejistota, kdy americká centrální banka omezí svou podpůrnou měnovou politiku.

Euro k dolaru před 18:00 SELČ rostlo o přibližně 0,4 procenta na 1,3543 USD. Dolar k jenu vykazoval pokles o 0,6 procenta na 98,305 JPY. Ke švýcarskému franku, který investoři vnímají jako bezpečný přístav v období zvýšené nejistoty, americká měna během dne klesla až na 0,9029 CHF, nejníže od začátku února.

Dolarový index, který měří výkonnost dolaru k šesti zahraničním měnám, během dne oslaboval o 0,4 procenta na 80,99 bodu. Pohyboval se tak nedaleko nejnižší hodnoty za sedm týdnů, které dosáhl poté, co se Fed minulý týden rozhodl zachovat nynější rozsah svých nákupů dluhopisů, kterými podporuje americkou ekonomiku.

Pozornost investorů se dnes soustředila především na jednání o novém americkém federálním rozpočtu. V USA v úterý začíná nový fiskální rok a američtí zákonodárci musí do té doby přijít s dohodou, jinak hrozí, že Spojené státy by se mohly ocitnout bez prostředků na zajištění některých služeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK