Americké akcie klesají kvůli dohadům o rozpočet Spojených států

27.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. září (ČTK) - Americké akcie v první polovině obchodování zamířily dolů a Dow Jonesův index oslaboval zhruba o 0,5 procenta. Trhy tak reagují na pokračující dohady o novém americkém federálním rozpočtu.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval pokles přibližně o půl procenta na 15.256 bodů. Širší index S&P 500 klesal o přibližně 0,4 procenta na 1693 bodů. Index technologického trhu Nasdaq Composite klesal o 0,01 procenta na 3787 bodů.

Pozornost investorů se v těchto dnech soustředí na vývoj jednání o financování americké vlády v novém fiskálním roce, který začíná v úterý. Pokud američtí zákonodárci do té doby nedospějí k dohodě, mohla by nastat situace, že Washington přestane zajišťovat všechny služby kromě těch, které se považují za základní, jako je policie nebo hasiči.

Kromě toho čeká americké politiky i debata o zvýšení dluhového stropu. Americký ministr financí tento týden varoval, že pokud se USA na zvýšení svého limitu pro zadlužení nedohodnou, mohly by jim do 17. října dojít peníze na úhradu splatných závazků.

Během první poloviny dnešního obchodování klesalo všech deset průmyslových skupin zahrnutých do indexu S&P 500. Největší poklesy zaznamenaly akcie telekomunikačních společností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK