První blok elektrárny Temelín je po odstávce na plném výkonu

29.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 29. září (ČTK) - První blok Jaderné elektrárny Temelín byl dnes po odstávce opět připojen k rozvodné síti, od dopoledne pracuje na plný výkon. ČTK to sdělil mluvčí elektrárny Marek Sviták. Energetici museli v pátek v noci odpojit turbogenerátor, aby mohli vyvážit turbínu. Reaktor zůstal v provozu na třetinovém výkonu.

"Parametry turbíny nepřekračovaly meze stanovené výrobcem. Z preventivních důvodů se ale vedení elektrárny rozhodlo hodnoty chvění snížit," vysvětlil mluvčí. Vyvážení je možné provést pouze při odstaveném generátoru. "Šlo o velmi precizní práci, protože turbína váží 1600 tun, její rotory se točí rychlostí 50 otáček za vteřinu a při těchto parametrech ji turbináři musejí vyvážit s velkou přesností," vysvětlil Sviták.

Od pondělí, kdy skončila pravidelná odstávka pro výměnu paliva, má elektrárna jmenovitý elektrický výkon dvakrát 1055 MWe, dosavadní výkon tedy zvýšila o 80 MWe. Díky tomu má potenciál vyrobit za rok přibližně o 600.000 megawatthodin (MWh) elektřiny více.

Na domácí spotřebě se Temelín podílí dvaceti procenty. Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila přes deset miliard kilowatthodin elektřiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK