Mezinárodní věřitelé pozastavili inspekci v Řecku

29.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 29. září (ČTK) - Mezinárodní věřitelé pozastavili hodnocení hospodářského programu zadluženého Řecka. Inspekce v Aténách podle nich ale dosáhla pokroku a bude brzy obnovena. Věřitelé to uvedli v dnešním tiskovém prohlášení.

"Aby bylo možné dokončit technické práce, nastane v politických rozhovorech v Aténách přestávka. Jejich obnovení očekáváme v příštích týdnech," píše se v prohlášení takzvané trojky věřitelů, tedy Evropské unie, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu.

Řecko již dostalo od EU a MMF dva balíky úvěrové pomoci v celkové výši 240 miliard eur (6,2 bilionu Kč). V poslední době se objevují zprávy, že Řecko v příštích dvou letech bude potřebovat dalších deset až 12 miliard eur. Eurozóna by měla rozhodnout o třetím úvěru pro Řecko v listopadu, až inspektoři dokončí hodnocení hospodářských reforem.

Místopředseda řecké vlády a ministr zahraničí Evangelos Venizelos nicméně tento týden uvedl, že Řecko nepotřebuje třetí záchranný úvěr a své potřeby dokáže pokrýt bez dalšího zatížení svých současných věřitelů. Ovšem jen v případě, že se mu podaří vyjednat lepší podmínky pro splácení současného dluhu a vrátit se příští rok na dluhopisové trhy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK