Akcie v Asii kvůli hrozbě platební neschopnosti USA zamířily dolů

30.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio/Hongkong 30. září (ČTK) - Akciové trhy v mnoha asijských zemích dnes zamířily dolů a přední regionální burza v Tokiu zaznamenala největší pokles za posledních šest týdnů. Mezi investory totiž narůstá nervozita kvůli hrozící platební neschopnosti americké vlády. Ta má už jen dnešek na to, aby takový scénář odvrátila.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 dnes klesl o 2,06 procenta na 14.455,80 bodu, a vykázal tak největší denní pokles od 20. srpna. Za celý měsíc však ukazatel o osm procent zpevnil, a zaznamenal tak první měsíční růst za pět měsíců. Širší index Topix dnes odepsal 1,92 procenta a skončil na 1194,10 bodu.

Hongkongský index Hang Seng v polovině obchodování klesal o zhruba 1,2 procenta a pohyboval se blízko 22.922 bodů. Pozadu nezůstaly ani akcie v Austrálii, kde hlavní index S&P/ASX 200 oslabil o 1,66 procenta na 5218,90 bodu. Za celé třetí čtvrtletí ale o 8,7 procenta vzrostl, což je nejvyšší čtvrtletní nárůst od třetího kvartálu 2009.

Trhy převážně reagovaly na obavy, že američtí zákonodárci do dnešní půlnoci tamního času nedokážou překonat překážky v jednáních o státních výdajích. Vláda Spojených států by tak zůstala bez peněz na financování provozu státních úřadů, takže více než 800.000 státních zaměstnanců, které federální úřady nebudou považovat za nezbytné, by mohlo dostat neplacené volno.

"Je to strach z neznámého," uvedl podle serveru BBC David Kuo z finančního webu Motley Fool. "Nikdo neví, co se ve skutečnosti stane, a trhy nemají rády nejistotu," dodal.

Čínské akcie ale dnes navzdory vývoji v Japonsku, Hongkongu, Austrálii a Jižní Koreji zamířily vzhůru, především díky nadějím na solidní tržby obchodníků před nadcházejícím týdenním svátkem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK