Do aukce kmitočtů pro LTE se přihlásilo pět zájemců, PPF chybí

30.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. září (ČTK) - Do opakované aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE se dnes přihlásilo pět zájemců. Jsou mezi nimi všichni tři stávající operátoři, naopak chybí PPF. Uvedl to dnes Český telekomunikační úřad. Novými zájemci jsou Revolution Mobile, která vznikla z PPF Mobile Services, a společnost TASCIANE, za kterou údajně stojí investiční skupina Natland podnikatelů Tomáše Raška a Jana Koťátka.

PPF se podle mluvčího Radka Stavěla nepřihlásila, protože jí podmínky aukce fakticky znemožňují v příštích 15 letech získat některého z nynějších operátorů, pokud by v aukci získali nějaké frekvence. Svou firmu PPF Mobile Services proto skupina prodala jejímu řediteli Tomáši Budníkovi. Ta se pak jako Revolution Mobile přihlásila.

Nové zájemce do aukce láká především vyčlenění části nejlukrativnějšího spektra v pásmu 800 MHz pro nového hráče. To naopak považují stávající operátoři za diskriminační a protiprávní. Telefónica již část podmínek napadla žalobou u Městského soudu v Praze a blíže nespecifikované právní kroky podnikl i Vodafone.

Telefónice vadí, že ČTÚ po zavedení neomezených tarifů a masivním nástupu virtuálních operátorů letos na jaře neprovedl analýzu, která by tyto změny na telekomunikačním trhu zohledňovala. Podobně se dříve vyjadřovali i další dva operátoři.

"ČTÚ od počátku deklaruje, že cílem aukce je vedle vytvoření podmínek pro vstup čtvrtého operátora s celostátní působností také rozvoj vysokorychlostního mobilního internetu včetně zlepšení pokrytí díky stanoveným rozvojovým kritériím," uvedl předseda ČTÚ Jaromír Novák. Podmínky výběrového řízení jsou podle něj nastavené tak, aby aukce proběhla rychle a transparentně, bez postranních spekulací.

Obálky s přihláškami bude ČTÚ otevírat v úterý ráno. Samotná aukce kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz má začít 11. listopadu. Souhrnná vyvolávací cena je 8,72 miliardy korun. Jde o druhou aukci, první ČTÚ musel letos v březnu zastavit kvůli chybně nastaveným podmínkám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK