Americký dolar klesl kvůli obavám ohledně vývoje v USA

30.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. září (ČTK) - Americký dolar během dnešního obchodování oslaboval vůči ostatním předním měnám. Důvodem je rostoucí pravděpodobnost, že rozpočtové spory ve Spojených státech povedou k zastavení části aktivit tamní vlády.

Euro se dostalo pod tlak kvůli politické nejistotě v Itálii, kde se pět ministrů ze strany expremiéra Silvia Berlusconiho rozhodlo opustit vládní koalici. Tlak na pokles jednotné evropské měny by podle agentury Reuters mohl zesílit, pokud Evropská centrální banka po středečním zasedání potvrdí, že je v případě potřeby připravena zvýšit přísun peněz do ekonomiky.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši šesti dalších předních měn, se dnes propadl až na 80,030 bodu, tedy na nejnižší úroveň od letošního února. Euro vůči dolaru posílilo o pouhých 0,1 procenta na 1,3538 USD. Vůči japonskému jenu kleslo o 0,4 procenta na 132,24 JPY.

Pokud američtí zákonodárci do půlnoci tamního času nedosáhnou dohody ohledně zákona o státních výdajích, zůstane vláda USA bez peněz na financování provozu státních úřadů. Poprvé za 17 let by se tak zavřely úřady, které se pro chod státu považují za postradatelné.

"Možné uzavření vládních aktivit by se mohlo stát brzdou ekonomiky, což by mohlo brzdit normalizaci měnové politiky," uvedl analytik Omer Esiner ze společnosti Commonwealth Foreign Exchange. "V důsledku toho by pravděpodobně vznikl tlak na pokles dolaru," dodal.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK