Komise pozastavila regulační návrh ČTÚ k pevným sítím

30.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. září (zpravodaj ČTK) - Evropská komise dnes pozastavila návrh Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), který alternativním operátorům pevných sítí ukládá cenovou regulaci. Komisi v něm vadí, že nezakládá odpovídající povinnost přístupu konkurentů do sítě. Zákazníci by tak v důsledku toho mohli přijít o možnost se do sítě alternativního operátora vůbec dovolat.

"Spotřebitelé by neměli být vystaveni riziku, že nebudou mít možnost volat tam, kam chtějí," komentovala rozhodnutí eurokomisařka Neelie Kroesová, odpovědná za digitální agendu. Navíc podle ní v případě trhu s pevnými linkami často existuje monopolní situace. "Musíme zajistit přístup k sítím pro všechny operátory, včetně alternativních," dodala Kroesová.

V tiskové zprávě dnes komise připomněla, že ČTÚ má nyní tři měsíce na to, aby spolu s ní a Sdružením evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických komunikací (BEREC) nalezl řešení problému. Do té doby je uvádění návrhu do praxe pozastaveno.

Evropské předpisy o telekomunikacích vyžadují, aby operátor propojil svou síť se sítí všech dalších subjektů na trhu. Podle návrhu ČTÚ by tuto povinnost měli pouze zavedení operátoři, alternativní ale nikoliv, míní Evropská komise. U všech operátorů však bylo zjištěno, že na příslušných trzích jsou významnou tržní silou.

ČTÚ informoval komisi o svém návrhu ohledně alternativních operátorů a poplatků, které si vzájemně účtují, letos na konci srpna. Poplatky, označované jako "sazby za ukončení volání v pevném místě", si provozovatelé pevných sítí účtují za přepojení hovoru z jiné pevné či mobilní sítě. ČTÚ se snaží řešit například stanovování nadměrných sazeb na trhu, kde mají operátoři pevných linek monopol.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK