Růst čínského zpracovatelského průmyslu v září zaostal za odhady

01.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 1. října (ČTK) - Aktivita čínského zpracovatelského průmyslu v září stoupla, růst však zaostal za odhady analytiků. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů čínského statistické úřadu. Data vyvolávají obavy, že oživování čínské ekonomiky zpomaluje.

Statistický úřad uvedl, že index nákupních manažerů pro zpracovatelský sektor stoupl na 51,1 bodu ze srpnových 51 bodů. Pokud se index nachází nad padesátibodovou hranicí, signalizuje růst aktivity v odvětví.

Analytici v průzkumu Reuters předpokládali, že oficiální index PMI dosáhne 51,5 bodu, a dostane se tak na nejvyšší hodnotu za 17 měsíců.

Údaje čínských statistiků zároveň ukázaly velký rozdíl mezi velkými výrobci a malými podniky. Dílčí index pro malé podniky za minulý měsíc totiž klíčovou 50bodovou hranici nepřekonal.

Signály, které přichází z čínských průmyslových podniků, jsou rozporuplné. Podle konečných výsledků průzkumu společností Markit/HSBC mezi nákupními manažery čínský průmyslový sektor v září rostl. Index aktivity, který tyto společnosti zveřejnily v pondělí, minulý měsíc stoupl na 50,2 bodu. Počet nových vývozních zakázek vzrostl, naopak výsledky domácích zakázek byly slabší, než naznačovaly předběžné údaje.

Čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí kvůli slabé zahraniční poptávce zpomalila tempo růstu už desáté čtvrtletí po sobě a její hrubý domácí produkt vzrostl v meziročním srovnání o 7,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK