Japonský premiér v historickém kroku rozhodl zvýšit daň z obratu

01.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. října (ČTK) - Japonská vláda od nového fiskálního roku, tedy od dubna příštího roku, zvýší daň z obratu ze současných pěti na osm procent. Po vleklých debatách to dnes oznámil premiér Šinzó Abe, který tak chce pomoci snížit obří státní dluh. Pro Japonsko jde o první podobné fiskální rozhodnutí po více než 15 letech.

Konzervativní premiér Abe se v současnosti veze na vlně popularity díky ekonomickým opatřením, s jejichž pomocí se třetí největší světová ekonomika začíná dostávat z dlouhodobé letargie.

Zvýšení daně by mělo pro státní kasu znamenat dodatečných osm bilionů jenů (1,5 bilionu Kč) ročně. Abe chce ale zároveň zmírnit případné dopady tohoto zvýšení na ekonomiku. Podle návrhu, který dostala do rukou agentura Reuters, premiér oznámí soubor ekonomických stimulů za nejméně pět bilionů jenů.

Japonský státní dluh nedávno překonal 1000 bilionů jenů (zhruba 190,3 bilionu Kč). Je to více než dvojnásobek velikosti japonské ekonomiky. Z hlediska poměru dluhu k výkonu ekonomiky tak má země nejvyšší zadlužení ve vyspělém světě.

Zvýšení daní, které Mezinárodní měnový fond považuje za nezbytné, představuje od roku 1997 první vážně míněné úsilí, které má zadlužení státu dostat pod kontrolu.

Záměr japonské vlády podporují nejnovější ekonomické údaje. Podle dnes zveřejněných výsledků pozorně sledovaného čtvrtletního průzkumu výrazně vzrostla nálada mezi manažery japonských průmyslových firem.

Hlavní index průzkumu "tankan", který ukazuje náladu velkých průmyslových výrobců, v období od července do září vzrostl na 12 bodů ze čtyř bodů v předešlém kvartálu. Dostal se tak nejvýše od prosince 2007 a vysoko nad odhad sedmi bodů, jak předpokládali analytici. Kladná hodnota indexu znamená, že podíl firem, které čekají zlepšení, je vyšší než podíl pesimistů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK