Americké akcie v úterý opět klesly kvůli rozpočtovým problémům

09.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. října (ČTK) - Americké akcie v úterý opět oslabily kvůli přetrvávajícím obavám z rozpočtových problémů ve Spojených státech. Výrazný pokles zaznamenaly některé internetové tituly, jež se staly obětí vybírání zisků.

Dow Jonesův index se snížil o 1,07 procenta na 14.776,53 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 1,23 procenta na 1655,45 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil dokonce o dvě procenta na 3694,83 bodu, napsala agentura Reuters.

Americká vláda nemá kvůli neshodám v Kongresu už více než týden k dispozici peníze na běžný provoz. Pokračování sporů by mohlo vést až k neschopnosti zvýšit takzvaný dluhový strop, takže by vládě mohly dojít peníze na splácení dluhů. "Obchodování dominuje nejistota kolem situace ve Washingtonu," uvedl analytik Ryan Detrick ze společnosti Schaeffer's Investment Research.

Největší internetová sociální síť Facebook oslabila téměř o sedm procent. Zaznamenala tak nejprudší denní propad za více než rok. Dolů zamířily rovněž akcie sítě LinkedIn, které se propadly o více než šest procent, napsala agentura Reuters.

Největší americký producent hliníku Alcoa po skončení úterního obchodování na burze tradičně odstartoval sezonu zveřejňování čtvrtletních výsledků amerických podniků. Společnost ve třetím čtvrtletí hospodařila s čistým ziskem 24 milionů dolarů (zhruba 450 milionů Kč) po ztrátě 143 milionů dolarů před rokem. Výsledky byly podpořeny silnou poptávkou ze strany automobilového průmyslu a snižováním nákladů a překonaly očekávání analytiků.

Na devizovém trhu se americký dolar kvůli přetrvávajícím rozpočtovým sporům nadále držel v blízkosti osmiměsíčního minima vůči koši ostatních předních měn.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši šesti předních měn, stoupl o 0,1 procenta na rovných 80 bodů. Minulý týden sestoupil na 79,627 bodu, tedy na nejnižší úroveň za osm měsíců. Euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,3574 USD.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK