Ministr Fischer obvinil Kalouska, že jeho resort porušoval zákony

09.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Ministr financí v demisi Jan Fischer obvinil svého předchůdce ve funkci Miroslava Kalouska z toho, že resort za jeho fungování záměrně porušoval zákony. Dílčí interní šetření samostatného oddělení Mezinárodní ochrana investic a zahraniční pohledávky potvrdilo, že resort fungoval v rozporu nejen s platnou českou pracovněprávní legislativou, sdělilo dnes ČTK ministerstvo. Reakci Kalouska ČTK shání.

"Na jedné straně kabinet exministra Kalouska vědomě zakrýval u některých protežovaných zaměstnanců například jejich docházku, a to tak, že jim propisoval služební cesty, ke kterým nikdy nedošlo. Služební cesty například měly probíhat celý měsíc. Na straně druhé zakrýval šikanu na pracovišti MF tím, že nekonal, když se o těchto věcech dozvěděl, čímž porušil pracovněprávní povinnosti zaměstnavatele," uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Šrámek.

"Jsem naprosto přesvědčen, že Kalousek o tomto systému musel vědět, otázkou zůstává, proč resort záměrně takto vedl," dodal Fischer.

Fischer před nedávnem ukončil pracovní poměr vedoucímu oddělení mezinárodní ochrany investic a zahraničních pohledávek Radkovi Šnáblovi. Důvodem bylo zejména to, že Šnábl údajně nedoložil i přes opakovaná vyzvání zaměstnavatele součinnost k převzetí agendy oddělení, porušoval zákoník práce, například porušováním pracovní docházky a kvůli jeho výrokům směřujícím na vedení a řízení zaměstnavatele, které byly v rozporu s oprávněnými zájmy zaměstnavatele.

"Za mého působení ve státní správě jsem neviděl resort, který by fungoval v mnoha aspektech tak netransparentně, jako Kalouskovo ministerstvo financí," doplnil Fischer. Dílčí závěry interního šetření podle něj ukazují nejen na systémové chyby v řízení ministerstva, ale i na osobní pochybení vedoucích úředníků MF. V tomto případě prý jde o silné pochybení na straně personálního útvaru. Fischer zvažuje i personální obměnu a je možné, že se dotkne právě vedení personálního útvaru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK