Dolar po zprávě, že Obama do čela Fedu jmenuje Yellenovou, roste

09.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. října (ČTK) - Americký dolar dnes posiluje díky zprávě, že do čela americké centrální banky (Fed) bude jmenována Janet Yellenová. Dolaru podle analytiků pomáhají i naděje, že se zákonodárcům v USA podaří ukončit současnou rozpočtovou krizi.

V 18:00 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,4 procenta na 1,3512 USD a k jenu kleslo o 0,1 procenta na 131,39 JPY. Dolar vůči jenu zpevnil o 0,4 procenta na 97,23 JPY.

Agentura Reuters s odvoláním na úředníky Bílého domu uvedla, že prezident Barack Obama ještě dnes jmenuje na post budoucí šéfky Fedu Yellenovou, která v současnosti zastává post viceguvernérky Fedu. Oznámení nového šéfa zmírňuje nervozitu na trzích, protože je známo, že Yellenová podporuje program nákupu dluhopisů. Pokud Yellenovou potvrdí Senát, nahradí současného šéfa Bena Bernankeho v čele Fedu 31. ledna.

Obchodníci se nyní soustředí na zveřejnění zápisu z posledního zasedání Fedu, kdy banka šokovala trhy rozhodnutím, že nezačne omezovat svůj program nákupu dluhopisů. Zápis má být zveřejněn ve 20:00 SELČ, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK