Polská PKP Cargo myslí na převzetí firem v sousedních zemích

10.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 10. října (ČTK) - Polský provozovatel nákladní železniční přepravy PKP Cargo bude uvažovat o akvizicích soukromých konkurentů v sousedních zemích včetně České republiky. Uvedl to na dnešní videokonferenci generální ředitel PKP Cargo Lukasz Baron. PKP je druhým největším přepravcem nákladů po železnici v Evropské unii a nyní chystá primární emisi akcií na varšavské burze.

"Budeme uvažovat o převzetí soukromých přepravců v zahraničí," řekl Baron podle agentury PAP. Za nejpravděpodobnější cíle označil Česko, Slovensko, Německo a Maďarsko. Společnost ale nemá zájem o státní železniční podniky, jejichž finanční situace je vesměs špatná.

PKP Cargo vlastní licence k provozování nákladní přepravy na německém, českém, slovenském, rakouském, belgickém a maďarském trhu a nyní žádá o licenci v Nizozemsku. Z prodeje bezmála 50 procent akcií akcií chce firma získat až 518 milionů dolarů (9,7 miliardy Kč). Výnos z prodeje chce použít ke snížení dluhu a na nové investice.

PKP Cargo je podle objemu přepravy zboží druhým největším nákladním železničním přepravcem v EU za německou společností Deutsche Bahn. Čistý zisk PKP Cargo se za prvních šest měsíců letošního roku snížil téměř o polovinu na 77 milionů zlotých (470 milionů Kč). Tržby činily 2,3 miliardy PLN a firma přepravila 52,8 milionu tun zboží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK