Skladů letos přibývá více než loni

10.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. října (ČTK) - Investoři letos během prvních devíti měsíců dokončili téměř 220.000 metrů čtverečních nových skladových a průmyslových prostor. To je více než za celý loňský rok, v porovnání se stejným obdobím loňského roku jde o nárůst o dvě třetiny. ČTK to dnes sdělilo sdružení realitních poradenských firem Industrial Research Forum (IRF). V Česku je přes čtyři miliony metrů čtverečních skladových ploch.

Takřka veškeré prostory dokončené v prvních třech čtvrtletích byly pronajaty ještě před dostavěním. Celkem 75 procent z nových prostor bylo pronajato výrobním společnostem, přičemž 45 procent celkové nabídky bylo vybudováno pro firmy z automobilového průmyslu.

Největším projektem zkolaudovaným v prvních devíti měsících letoška byla skladová hala o rozloze 27.000 metrů čtverečních, kterou pro Škodu Auto v Kosmonosech postavil český developer D+D Real. I další dvě místa patří společnosti z automobilového odvětví, dvě výrobní a skladové haly si totiž na míru nechala postavit společnost Faurecia. Obě dvě budovy mají více než 20.000 metrů čtverečních a nacházejí se v Pilsen Park West Nýřany a v CTParku Mladá Boleslav.

V současnosti IRF eviduje zhruba 146.000 metrů čtverečních ploch ve výstavbě. "Celková letošní nabídka tak přesáhne 320.000 metrů čtverečních. To bude představovat nejvyšší objem nových ploch od roku 2009," uvedlo sdružení IRF. Celková nabídka průmyslových prostor v České republice tak vzroste na téměř 4,5 milionu metrů čtverečních.

Největší nemovitostí z tohoto segmentu, která má být letos dokončena, je vývojové centrum společnosti FEI Czech Republic v CTParku Brno II. Disponovat má podle plánu průmyslovými plochami 33.200 metrů čtverečních a kancelářemi o velikosti 12.215 metrů čtverečních.

Podle IRF se na celém území České republiky nachází dalších 1,2 milionu metrů čtverečních průmyslových prostor, jejichž výstavba zatím nebyla zahájena, ale bylo pro ně již vydáno stavební povolení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK