JPMorgan utrpěla kvůli právním sporům ztrátu 380 milionů USD

11.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. října (ČTK) - Společnost JPMorgan Chase & Co., která je největší americkou bankou podle hodnoty aktiv, utrpěla ve třetím čtvrtletí kvůli výdajům na právní spory a urovnání žalob nečekanou ztrátu 380 milionů dolarů (7,15 miliardy Kč). Banka v dnešní zprávě uvedla, že na tyto výdaje si banka za čtvrtletí odložila do rezerv z provozního zisku celkem 9,2 miliardy dolarů.

Ve stejném období loňského roku vykázala banka čistý zisk 5,71 miliardy dolarů. Nyní bez započítání nákladů na spory a další mimořádné položky firma vydělala 5,82 miliardy dolarů, tedy 1,40 dolaru na akcii. Analytici podle agentury Thomson Reuters I/B/E/S odhadovali očištěný zisk na 1,20 USD na akcii. Akcie banky před oficiálním zahájením burzovních obchodů posílily o téměř dvě procenta.

Náklady na právní spory oslabují ziskovost JPMorgan již déle než rok. Společnost se dostala pod drobnohled regulačních úřadů poté, co loni v květnu oznámila těžkou ztrátu z obchodů s deriváty jednoho londýnského obchodníka.

Šéf banky Jamie Dimon dnes uvedl, že náklady na právní výdaje by se měly během doby snižovat, v příštích několika čtvrtletích ale zůstanou zvýšené. JPMorgan má v rezervách na řešení sporů celkem asi 23 miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK