ČTÚ dnes oznámí, kdo z přihlášených se může zúčastnit aukce LTE

14.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. října (ČTK) - Český telekomunikační úřad by měl dnes vyrozumět uchazeče o účast v aukci kmitočtů pro mobilní sítě LTE, zda splnili podmínky a aukce se budou moci zúčastnit. ČTK to řekl mluvčí úřadu Martin Drtina. Do aukce se přihlásilo celkem pět firem.

Vedle současných operátorů T-Mobilu, Telefóniky a Vodafonu se do aukce přihlásily Sazka Communications ze skupiny KKCG Karla Komárka a Revolution Mobile, která vznikla přejmenováním PPF Mobile Sevices po jejím prodeji řediteli Tomáši Budníkovi. Samotná PPF se rozhodla aukce neúčastnit kvůli tomu, že by v příštích 15 letech fakticky nemohla koupit některého z mobilních operátorů.

Uchazeče o vstup na trh láká především vyčlenění části nejlukrativnějšího spektra v pásmu 800 MHz pro čtvrtého operátora. To naopak kritizují nynější operátoři, kteří označili část podmínek za diskriminační. Například Telefónica je už napadla žalobou.

Samotná aukce má začít 11. listopadu. Souhrnná vyvolávací cena je 8,72 miliardy korun. Jde o druhou aukci, první ČTÚ musel letos v březnu zastavit kvůli chybně nastaveným podmínkám. Vláda očekává výnos z aukce pro státní rozpočet v příštím roce na úrovni deset miliard Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK