Akcie na pražské burze dnes rozšířily pondělní zisky

15.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. října (ČTK) - Akcie na pražské burze dnes při nadprůměrné aktivitě investorů rozšířily pondělní zisky a index PX zpevnil o 1,01 procenta na 976,26 bodu. Nejvíc rostly cenné papíry těžařské firmy NWR, operátora Telefóniky a mediální společnosti CME. Index nahoru táhly i obě bankovní emise.

Pražská burza dnes při dlouho nevídané likviditě lehce rostla, a napodobila tak obdobný zahraniční vývoj, uvedl Vladimír Urbánek ze serveru Kurzy.cz. Dodal, že celkový objem obchodů zhruba 1,5 miliardy korun býval častěji k vidění naposledy před dvěma až třemi lety a nyní odpovídá zhruba trojnásobku obvyklého denního průměru.

Další zisky zaznamenaly akcie Telefóniky, zpevnily o 3,37 procenta na 333,90 koruny. Podle Josefa Němého z Komerční banky pokračovaly v růstu poté, co španělský vlastník operátora dopoledne uvedl, že zvažuje budoucnost české dceřiné společnosti a je v jednání o možném prodeji s finanční skupinou PPF. Dodal však, že dosažení dohody není jisté. Potvrdily se tak pondělní spekulace o připravování prodeje podílu Telefóniky v ČR.

Nejvíce stoupla cena akcií NWR, a to o 3,60 procenta na 28,80 koruny. Josef Kohout z Patria Finance poznamenal, že titul rostl v návaznosti na pondělní zprávy o dojednaných cenách pro čtvrté čtvrtletí a produkčních číslech za letošní třetí čtvrtletí. Němý doplnil, že růstu titulu nezabránila ani informace, že odbory firmy OKD, kterou NWR vlastní, vyhlásily stávkovou pohotovost.

Dařilo se i akciím CME, posílily o více než tři procenta na 108,50 koruny. Urbánek míní, že reagovaly na zprávy o změnách ve vedení a o změnách ve strategii prodeje reklamy na TV Nova.

Bankovní emise se dnes podle Urbánka výrazně svezly na pozitivní evropské vlně. Akcie Komerční banky se zhodnotily o 2,58 procenta na 4410 korun a podle Kohouta jsou nejvýš za dva roky. Cena akcií Erste Bank se zvýšila o 1,20 procenta na 624,40 koruny.

V červených číslech naopak uzavřely akcie ČEZ, ztratily 0,64 procenta na 469 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK