Harmonizovaná inflace na Slovensku je na dlouhodobém minimu

16.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 16. října (ČTK) - Meziroční míra inflace na Slovensku měřená podle pravidel Evropské unie v září zvolnila na 1,1 procenta ze srpnových 1,4 procenta. Tempo růstu spotřebitelských cen tak zpomalilo čtvrtý měsíc po sobě a dostalo se na nejnižší hodnotu od listopadu roku 2010. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnil slovenský statistický úřad.

Analytici odhadovali, že harmonizovaná inflace zůstane na srpnové úrovni. V meziměsíčním srovnání se ceny zboží a služeb na Slovensku podle metodiky EU v září nezměnily, v srpnu se snížily o 0,2 procenta. Ke zpomalení tempa inflace přispěly kromě jiného nižší ceny potravin a nealkoholických nápojů, jakož i v kategorii doprava.

Podle dříve zveřejněných údajů sestavených na základě národní metodiky inflace v září na Slovensku zvolnila na jedno procento. Je to nejnižší hodnota za poslední téměř tři roky.

Inflace vykazovaná podle pravidel EU slouží pro lepší srovnání vývoje cen v jednotlivých zemích unie. Případné rozdíly v hodnotách inflace sestavené na základě národní a harmonizované metodiky jsou způsobeny odlišným složením spotřebitelských košů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK